Morate da radite, a spava vam se? Evo kako da se razbudite

Izlaganje prirodnom svjetlu je još jedan sjajan način za povećanje budnosti jer nedostatak D vitamina izaziva umor
6929 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Premda stručnjaci odraslima preporučuju sedam do devet sati sna dnevno, mnogima je - posebno onima koji ne uspiju da toliko odspavaju 'u komadu' - to premalo. Istraživanja pokazuju da otprilike jedna trećina Amerikanaca ne spava dovoljno, a umorni zaposleni privredu SAD-a 'svake godine koštaju' milijarde dolara. Iako je spavanje jedini 'pravi' način da se savlada umor, postoje i neke strategije uz pomoć kojih se možemo razbuditi - kao na primjer ispijanje više vode, kofeina i okruženje s puno prirodnog svjetla.

"Ako treba da ostanete budni, počnite s ispijanjem velike čaše vode jer dehidracija obično izaziva vrtoglavicu, slabost i umor - kaže internistkinja iz New Jerseyja dr. Soma Mandal.

Unos tečnosti

Kako oko 75 posto mozga čini voda, pravilna hidratacija je ključna za njegovo funkcionisanje, a čak i blaga dehidracija može uticati na mentalne sposobnosti. "Za veću budnost razmislite i o kofeinu koji je stimulans i pojačava aktivnost mozga i centralnog nervnog sistema", kaže dr. Erin Nance, ali preporučuje da ne pijete gazirana i energetska pića jer će dodatni šećer iz njih, nakon početnog povećanja energije, izazvati njen pad. "Odaberite zdravije načine konzumiranja kofeina, poput kafe ili još bolje zelenog čaja", kaže ona.

Manji zalogaji umjesto cijelog obroka

Mali zalogaji - umjesto velikog obroka ili totalnog posta - takođe mogu razbuditi, pokazala je studija iz 2019. koja je napravljena s ljudima koji rade u noćnoj smjeni. Oni su bili podijeljeni u tri grupe: jednu koja je jela cjeloviti obrok, jednu koja nije jela ništa i treću koja je jela samo užinu i to grickalice koje su sadržale samo deset posto od preporučenog dnevnog unosa kalorija - a ta je grupa za vrijeme noćnog rada bila najmanje pospana. Dr. Mandal preporučuje da te 'grickalice' budu voće, jer ćete tako imati koristi od šećera, a dobićete i vlakna koja će vam pomoći da izbjegnete pad šećera u krvi. "Izbjegavajte jednostavne ugljene hidrate kakvi su npr. u bijelom hljebu, čipsu i slatkišima jer takva hrana može pojačati umor i pospanost", kaže dr. Mandal.

Izlazak na vazduh

Izlaganje prirodnom svjetlu je još jedan sjajan način za povećanje budnosti jer nedostatak D vitamina izaziva umor, a često je razlog za to nedostatak sunčeve svjetlosti. "Prirodno svjetlo se može apsorbovati kroz kožu pa tijelo samo stvara D vitamin iz njega", objašnjava dr. Mandal, a on nam povećati nivo energije. Prirodno svjetlo takođe može i smanjiti naprezanje očiju, koje je još jedan krivac za umor. "Sam izlazak je, čak i samo na kratku šetnju, ključan za budnost ", kaže dr. Mandal, a jedna studija iz 2014. pokazala je da su ljudi koji su se neposredno prije kognitivnog testa popeli stepenicama, povećavajući tako otkucaje srca, imali na testu bolje rezultate. "Dugo sjedenje tijelu 'uskraćuje' kardiovaskularni izazov koji mu treba da dovoljno brzo pumpa krv", kaže dr. Nance i dodaje da tako i mozak dobija kiseonik bez kojeg ne bi mogao da ostane fokusiran.

Prskanje vodom ili slušanje muzike

Prema jednom malom istraživanju iz 2019. godine sa 17 fizički aktivnih muškaraca dokazano je da 25 do 45 minuta spavanja preko dana može rezultirati i boljim i spremnijim refleksima. "Da bi ostali budni neki isprobavaju i razne 'trikove' poput prskanja lica hladnom vodom, slušanja muzike ili korištenja aromaterapije s mirisom paprene metvice ili limuna. Svaki je organizam drugačiji, ali ako mislite da bi i kod vas tako nešto moglo djelovati, možete isprobati sve navedeno - objasnila je za Insider dr. Mandal.

Bonus video: