ČISTOĆA JE POLA ZDRAVLJA

Koji dio tijela je najprljaviji: Evo šta na sebi ne smijete dirati rukama

U unutrašnjosti nozdrva nalaze se zdrave bakterije, a ako tamo gurnete prst, unosite drugu vrstu bakterija, koje tamo nijesu dobrodošl
9279 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naše ruke su prekrivene bakterijama i virusima koje se dodirom lako šire po cijelim tijelu. Ovo su navike koje mogu nanijeti štetu vašem zdravlju, ali i ljudima oko vas…

1. Ne dirajte lice rukama

Ne dirajte oči, nos i usta rukama. Ako je neko u blizini vas bio u kontaktu s virusom, možete dodirima lako prenijeti virus. Perite ruke najmanje 20 sekundi nekoliko puta dnevno. Koristite sapun i vodu kao i dezinfekciona sredstva koja sadrže najmanje 70 odsto alkohola, ako želite da budete sigurni da su vam ruke čiste. Na rukama se nalaze i prirodna ulja u kojima se skrivaju prljavštine. One mogu začepiti i pore ako dirate lice.

2. Ne dirajte oči rukama

Oči su jako osjetljive, ne samo da rukama možete prenijeti bakterije i viruse, već i sitne čestice prljavštine koje mogu izazvati iritacije i ogrebotine. Ako već morate dirati oči, ruke prethodno jako dobro operite. Ako nijeste znali, trljanjem očiju ubrzavate i nastanak bora i pogočnjaka.

3. Ne dirajte nos rukama

U unutrašnjosti nozdrva nalaze se zdrave bakterije, a ako tamo gurnete prst, unosite drugu vrstu bakterija, koje tamo nijesu dobrodošle i mogu iazavati infekcije. Uz to, prstima ćete prenositi bakterije posvuda, što je posebno opasno.

4. Ne dirajte usta rukama

Usta jedne osobe su „dom“ za 34 do 72 različite vrste bakterija, pa iako je većina njih bezopasna, a neke čak i dobre za zdravlje usne šupljine, unošenje novih bakterija u usta može biti i opasno, a sigurno remeti ravnotežu u usnoj šupljini. Ukratko, guranje prstiju u usta je siguran put do bolesti, a ako ste već bolesni, onda morate znati da na taj način prenosite bakterije i viruse ostatkom tijela ali i po predmetima koje mogu dotaknuti i članovi vaše obitelji ili prijatelji, piše ordinacija.hr.

5. Ne zaboravljajte da operete ruke nakon korištenja toaleta

Svi oni znakovi koji savjetuju da operete ruke nakon korištenja toaleta, nijesu uzaludni. Dodirivanje tog dijela tijela je savršen način za prenos bakterija, pa i zloglasne E coli.

Prema riječima direktora laboratorija i mikrobiologa Glenner Richardsona, potrebno je zapamtiti da rukama možemo tako prenijeti i prirodne organizme koje se tamo nalaze u oči ili usta i tako im omogućiti da izazovu infekcije.

6. Ne dirajte pupak

Jeste li znali da je pupak najprljaviji dio tijela?

„Pupak je dom velikom broju bakterija, a kako je ovaj dio tijela relativno nedostupan, on ostaje prljav i nakon tuširanja“, napominje dr. Richardson. Iz istog razloga može doći do pojave neugodnog mirisa, posebno ako pupak još dirate prljavim prstima.

7. Šta se nalazi ispod nokta?

Ispod nokta na nogama i rukama nalazi se nevjerojatan broj bakterija ali i prljavštine kojih se ne možete potpuno riješiti ni dobrim pranjem. Prema pisanju BBC-a, a to je jedan od razloga zašto ljekari i medicinske sestre nose rukavice u kontaktu sa pacijentima. Oni koji stalno diraju to područje, nesvjesno otpuštaju na slobodu sve te bakterije i nečistoće koje se tako šire na ostale površine, kako tijela, tako i kuće. Ako nijeste znali, osim usne šupljine i nokti otkrivaju puno o vašem zdravlju pa održavate higijenu ruku.

Antibakterijski ili običan sapun - šta koristiti?

Antibakterijski sapuni nijesu ništa efikasniji od kombinacije običnog sapuna i vode pri uništavanju virusa i bakterija. Ne postoje dokazi da antibakterijski sapun temeljnije čisti od običnog sapuna.