Kako nositi maske na visokim temepraturama: Japanci znaju?

Japanski ljekari su preduzetnicima poručili da se potrude i osmisle maske koje će štititi od virusa, ali istovremeno i hladiti lice i vazduh koji se udiše
9915 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Veliki izraelski pisac Ephraim Kishon, rođen u Mađarskoj, u jednom od svojih humorističnih putopisa napisao je da je otkrio tajnu japanskog uspjeha: oni, naime, tokom radnog vremena rade.

I dok svi u svijetu razmišljaju o ljetovanju, Japanci razmišljaju o ljetu. Kod njih je ljeti vruće (preko 35 stepeni Celzijusa) i vlažno (90%). Najgora moguća kombinacija. Prosječno godišnje ljeti od srčanog udara umre oko 1000 ljudi. Japan je i zemlja s najstarijim stanovništvom na svijetu. A tu je i drugi problem: dehidracija.

Najmanje dvoje učenika u Kini je prošli mjesec umrlo u Kini tokom časova fizičkog dok su na licima nosili zaštitne maske, piše Jutarnji list.

Nošenje maske ljeti izaziva tri problema, prenosi The Financial Times:

  • zaustavlja ulazak hladnog vazduha što podiže tjelesnu temperaturu posebno iznad vrata
  • zadržava vlažan vazduh pa se grlo ne suši i osoba ne osjeća potrebu za tečnošću
  • zbog društvenog pritiska da se nosi maska ljudi piju manje vode

Zbog svega toga su japanski lljekari zabrinuti da bi nošenje maski u takvim klimatskim uslovima moglo dovesti do još nekoliko stotina mrtvih. Japanskim preduzetnicima su poručili da se potrude i osmisle maske koje će štititi od virusa, ali istovremeno i hladiti lice i vazduh koji se udiše.

Neki odgovori su stigli. Već nekoliko maski koje odgovaraju ovom zahtjevu je na tržištu, jedna obezbjeđuje provodljivost toplote do kože što stvara prijatan osjećaj, druga kompanija je već ranije kao štos prodavala maske u hladnjaku poput limenki s pićima. Ta bi maska vrlo brzo prestala hladiti lice. Sada rade na tome da maska nudi trajno osvježenje. Jedna firma tvrdi da će ubrzo na tržište izbaciti masku koja sadrži gel koji služi za hlađenje.

Tršište nije u pitanju. Naime, interes pokazuje većina zemalja Jugoistočne Azije.

Lljekari ipak navode da je ključno da Japanci razviju svijest da smiju skinuti masku i popiti vode. I da ne koriste profesionalne medicinske makse s velikom gustoćom. Ali, to Japancima neko treba da naredi.

Bonus video: