Protiv masne kose: Oružje iz kuhinje dokazano pomaže

Masna kosa uopšte ne mora biti problem uz primjenu jednostavnih, djelotvornih, nimalo skupih i, što je najbolje, sasvim prirodnih tretmana

12575 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bilo da ste se malo više oznojili na trčanju ili ste čekali s pranjem kose koji dan duže nego što treba, vjerovatno ste se ponekad našli u situaciji da vam je kosa masna i zbog toga djeluje prljavo i neuredno. Nažalost, za neke ljude to nije samo povremeni problem, već nešto s čim žive svakodnevno. Ponekad im se čak događa da ujutro operu kosu, a ona do večeri ponovno izgleda masno i prljavo. Dermatolozi to objašnjavaju činjenicom da neki ljudi jednostavno luče više sebuma od drugih, a upravo je to ono što najviše doprinosi mašćenju kose.

Lojne žlijezde

Baš kao i koža lica, i naše vlasište sadrži lojne žlijezde koje luče uljnu materiju koja se naziva sebum. Lojne žlijezde su povezane s folikulima kose ispod površine vlasišta i luče sebum na vlasi stvarajući zaštitni sloj sačinjen od prirodnih ulja koja zadržavaju vodu i štite kosu od isušivanja. No, iako su ta ulja prirodna i korisna, moguće je da ih lojne žlijezde luče previše, što za posljedicu ima masnu kosu, piše Gloria.

Jedan od mogućih krivaca su hormoni. Naime, čest uzrok masne kose i prekomjerno stimulisanih lojnih žlijezda su hormonske promjene, zbog čega su adolescentkinje i žene u menopauzi sklonije takvim problemima. Ali, mogućih krivaca ima još, od korištenja prljave četke za kosu, vlage i manjka vitamina B do prečestog pranja kose ili jednostavno korištenja pogrešnih proizvoda za kosu. Taloženje mnoštva proizvoda na kosi ili korištenje pogrešnih proizvoda takođe može izazvati nadraženost lojnih žlijezda ili "zarobiti" sebum na korijenu kose.

Nezavisno od toga koji je od ovih uzroka kod vas krivac za masnu kosu, postoji niz prirodnih načina da taj problem riješite, pa čak i spriječite, i to u sopstvenom domu i bez velikih troškova.

Soda bikarbona

Soda bikarbona odlično djeluje kao šampon za suho pranje, ali i za djelotvorno pranje masne kose. Neki stručnjaci smatraju da pomaže u uravnoteženju pH vlasišta i u apsorpciji viška sebuma. Sodu bikarbonu pospite po cijelom vlasištu i kosi, a zatim dobro iščetkajte kosu. Možete i pomiješati supenu kašku sode bikarbone sa 3-4 supene kašike vode pa tu mješavinu nanijeti na mokru kosu, ostaviti da djeluje nekoliko minuta i zatim isprati. Za što bolje rezultate ponovite postupak dva puta sedmično.

Maska od jogurta

Vjerovali ili ne, upravo je maska od jogurta jedno od najboljih rješenja za prirodno rješavanje problema masne kose. Ona kosu hrani i obnavlja prirodne pH vrijednosti vlasišta. Pomiješajte pola čašice običnog jogurta s dvije supene kašike limunovog soka i jednom kafenom kaičicom sode bikarbone. Miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu, zatim je nanesite na kosu, s naglaskom na vlasište. Omotajte kosu peškirom i ostavite smjesu da djeluje najmanje 30 minuta prije nego što je isperete čistom vodom. Masku od jogurta stavljajte na kosu jednom sedmično.

Zeleni čaj

Zeleni čaj obiluje polifenolima, zbog čega je vrlo zdrav za vlasište. Ima važnu ulogu u regulisanju lučenja sebuma. Pomiješajte pola šoljice zelenog čaja sa šoljicom vode i ostavite da kuva pet minuta, zatim ostavite da se mješavina ohladi, zatim je nanesite na vlasište i ostavite da djeluje 30 do 45 minuta. Ovu masku stavljajte na kosu jednom sedmično.

Kokosovo ulje

Nanošenje kokosovog ulja prije šamponiranja odličan je način za njegu kose (umjesto balsama) bez mašćenja. Djevičansko kokosovo ulje je lagano i ima manju molekularu težinu od drugih ulja, što mu omogućava da kosi da sjaj, ali da je ne zamasti. Uz to, ovo ulje može spriječiti prekomjerno lučenje sebuma. Uzmite malu količinu djevičanskog kokosovog ulja i protrljajte među dlanovima, zatim ravnomjerno nanesite na vlasište i kosu. Ostavite da stoji sat vremena, a zatim isperite blagim šamponom. Ovu masku stavljajte na kosu jednom sedmično.

Žumance

Žumanca su bogata masnim kisjelinama i nutrijentima koji pomažu u obnavljanju prirodnog sebuma, a to onda sprečava lučenje viška sebuma iz folikula vlasi. Pomiješajte žumance sa supenom kašikom limunovog soka i smjesu ravnomjerno nanesite na opranu kosu. Ostavite da djeluje 30 do 40 minuta i potom isperite hladnom vodom. Masku od žumanceta dovoljno je nanositi na kosu jednom sedmično.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće može pomoći u uklanjanju viška ulja s kože i vlasišta, tvrdi dr. Joshua Zeicher, stručnjak iz bolnice Mount Sinai u New Yorku. Dodaje da jabukovo sirće ima i druge pozitivne učinke na vlasište ako se razrijedi na odgovarajući način: može pomoći u održavanju pH ravnoteže vlasišta, spriječiti taloženje ostataka proizvoda za njegu i oblikovanje, te pomoći u održavanju ravnoteže u lučenju sebuma. Pomiješajte tri supene kašike jabukovog sirćeta sa šoljicom vruće vode. Nakon pranja i ispiranja kose blagim šamponom nanesite otopinu s jabukovim sirćetom na vlasište, ostavite da djeluje 5 do 10 minuta pa isperite hladnom vodom. Ponovite postupak tri do četiri puta sedmično kako biste postigli što bolji rezultat.

Ulje čajevca

Ovo je naročito dobro rješenje za one koji imaju masnu kosu i perut. Nedavno istraživanje pokazalo da nanošenje ulja čajevca, koje ima antimikrobno djelovanje, može držati pod kontrolom lučenje sebuma i svrab koji perut izaziva. Za ovu kupku za kosu potrebno je 15 kapi ulja čajevca i 30 ml baznog ulja, poput ulja jojobe ili kokosovog ulja. Pomiješajte bazno ulje i ulje čajevca, mješavinu nanesite na vlasište i zatim ravnomjerno po cijeloj dužini kose. Ostavite da djeluje najmanje jedan sat prije nego što isperete. Ako nijeste osjetljivi na ulje čajevca, možete ga nanijeti i direktno na vlasište. Postupak ponavljajte dva do tri puta sedmično.

Bonus video: