Muškarci: Rjeđe nose maske i misle da se neće razboljeti

Ukratko, muškarci ne nose masku jer misle da se neće razboljeti, to doživljavaju kao nešto što "nije cool" i plaše se stigmatizacije

3764 pregleda 0 komentar(a)
Muškarci češće nepravilno nose maske, Foto: Shutterstock
Muškarci češće nepravilno nose maske, Foto: Shutterstock

Možda zvuči pristrasno, ali statistika pokazuje da je tačno. U poređenju sa ženama, muškarci rjeđe nose maske. Zašto? I kako ih natjerati da ovo pitanje shvate ozbiljno?

U odnosu na žene, znatno više muškaraca ne nosi maske ili ih nose pogrešno - ispod nosa, zataknute ispod brade. Ono što ovu tendenciju čini zanimljivijom je to što, kada je riječ o koronavirusu, brojevi ni na koji način ne idu u korist muškarcima. Od preko pola miliona smrtnih slučajeva širom svijeta zbog COVIDA-19, respiratorne bolesti izazvane koronavirusom, više od polovine su muškarci. Statistički podaci iz Njujorka u aprilu pokazuju da su muškarci činili 68% smrti od COVIDA-19. Takođe je prijavljeno da muškarci razvijaju više komplikacija i ozbiljnijih simptoma.

Ako ste pomislili da bi to mogao da bude jak motiv muškarcima da nose masku, prevarili ste se. Toksična muškost ponovo ubija, piše Dailysabah.com.

Naravno da maske nijesu udoban dodatak za nošenje, posebno kad jako ugrije sunce. Takođe, tačno je da muškarcima nevolje zadaju i dlake na bradi, što masku dodatno čini nepodnošljivom. Ali, veliki broj stiduja pokazuje efikasnost maski u sprečavanju širenja koronavirusa.

Nedavna studija koju su sprovele Valerio Capraro sa Univerziteta Middlesex i Helene Barcelo sa Matematičkog naučnog istraživačkog instituta Berkeley, svodi se na ovo: Muškarci jednostavno doživljavaju maske kao „sramotne, 'ne cool', i znak slabosti“. Njihova otkrića zasnivaju se na anketiranju 2.459 ljudi koji žive u SAD-u putem veb lokacije za Amazon Mechanical Turk.

„Činjenica da su muškarci manje skloni da nose maske, može se djelimično objasniti time što muškarci, u poređenju sa ženama, češće vjeruju da ih bolest neće pogoditi. Ovo je posebno ironično jer zvanična statistika pokazuje da zapravo koronavirus utiče na muškarce ozbiljnije nego na žene " kaže Valerio Capraro.

„Naši rezultati su takođe otkrili da muškarci češće izražavaju negativne emocije i stigmu kada nose masku koja pokriva lice“, dodao je.

Stručnjaci kažu da se istorija samo ponavlja. Isto ponašanje ponašanje muškaraca videli smo i u vrijeme izbijanja SARS-a 2003. Studija iz Hong Konga 2004. godine otkrila je da muškarci, zajedno sa samcima i mladima, manje vjerovatno doživljavaju nošenje maski kao dio ozbiljnih mjera za sprečavanje akutnog respiratornog sindroma. Starije žene i oženjeni ispitanici su najbolji javni primjeri. Isto je važilo i za epidemiju svinjskog gripa. Žene su češće od muškaraca nosile maske prilikom napuštanja domova i kod simptoma gripa.

Dakle, ukratko, muškarci ne nose masku jer misle da se neće razboljeti, to doživljavaju kao nešto što "nije cool" i plaše se stigmatizacije. Ali kako ih natjerati da prevaziđu ta neutemeljena uverenja? Ključno za navođenje svih da nose masku, za sada se čini proglašavanje maski obaveznim, a da nošenje maske ne bude zakonom kažnjivo. Capraro i Barcelo-ova studija takođe podržavaju ovu ideju. Otkrili su da bi i muškarci i žene bili motivisaniji da nose masku ako zakon kaže da to moraju.

Bonus video: