NEKAD MOŽETE POMOĆI SAMI SEBI

Mučnina: Može se pojaviti iz ozbiljnih, ali i bezazlenih razloga

Bez prethodno pojedene hrane koja bi imala ulogu tampona u želucu, komponente nekih tableta mogu biti iritirajuće za sluznicu želuca

9408 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mučnina (nauzea) je fiziološki i psihološki složeno stanje praćeno osjećanjem neprijatnosti, grčevima u stomaku, težnjom ka povraćanju, gađenjem, znojenjem, eventualno vrtoglavicom i otežanim disanjem.

Razlozi za ove pojave mogu biti: preopterećenje hranom, neadekvatna pomiješanost hrane i pića, trovanje hranom ili alkoholom, oboljenja digestivnog trakta, oboljenja jetre i žučne kese, pankreatitisi, uremije, oboljenje vestibularnog aparata (morska bolest), trovanja drugim sredstvima, hipoksija mozga, glavobolje, moždana krvarenja, psihogeni uzroci, trudnoća.

Mučninu mogu prouzrokovati i psihološki razlozi kada predstavlja bjekstvo iz situacije. Mučnina i povraćanje su nuspojave kod brojnih ljekova, ali mogu biti veliki problem kod: citostatika, anestetika, opioidnih analgetika...

Među uzrocima za pojavu mučnine, nalaze se i sljedećih šest stvari:

Stres

Stres izaziva niz fizičkih promjena u našem tijelu. Uključujući i naša crijeva koja su vrlo osjetljiva na negativne emocije - objasnio je Randy Wexler, internista u 'The Ohio State University Wexner Medical Center'. Naša crijeva su okružena nervima koji rade kako bi se ona proširivala i skupljala. Kad smo pod stresom naš mozak šalje signale onim nervima koji stvaraju dodatno skupljanje živaca. Da se to dogodi, dovoljna je i sitna nervoza.

Dovoljno je napraviti malu pauzu tokom koje treba nekoliko puta duboko udahnuti i mučnina se može smanjiti. Još jedan od savjeta je da popijete šoljicu čaja od đumbira jer njegov pikantni korijen ima svojstva za koja se smatra da su dobra kad je u pitanju mučnina, savjetuje Kristine Arthur, internistkinja kalifornijskog 'Orange Coast Memorial Medical Center'.

Osjećaj gladi

Kad provedete nekoliko sati a da ništa ne jedete, nivo šećera u krvi ponekad može biti prenizak, naročito ako su posljednja stvar koju ste pojeli ugljeni hidrati kao što su peciva ili kolačići. To može izazvati vrtoglavicu i mučninu, objasnila je doktorica Kristine Arthur.

To možete spriječiti ili popraviti tako što ćete pojesti ili popiti nešto bogato ugljenim hidratima kao na primjer voćni sok, komad hjeba ili komad svježeg ili suvog voća. U tom slučaju dobro će doći i slatkiš, ako nemate ništa zdravije. Dodavanjem šećera svom organizmu, vratićete nivo šećera u krvi u normalu pa ćete se osjećati bolje. Dodatan savjet je da izbjegavate hranu bogatu mastima i proteinima jer oni neće povisiti nivo šećera u krvi a mogu usporiti apsorpciju ugljenih hidrata.

Nedostatak vode

Nemir u stomaku može da znači da vašem tijelu treba vode. Ćelijama u našem tijelu potrebna je voda za proizvodnju proteina kako bi želudac funkcionisao ispravno. Kad ćelije osjete da ne dobijaju dovoljno vode, one prestaju da rade svoj posao i tada se pojavljuje osjećaj mučnine. Doktorica Kristine Arthur kaže da je kod nekih ljudi dovoljna i blaga dehidracija za probleme sa želucem.

Obična voda će biti rješenje za ovaj problem. Ali, ako imate znakove ozbiljne dehidracije poput vrtoglavice, umora ili zbunjenosti, bilo bi dobro da potražite savjet ljekara.

Ljekovi i dodaci prehrani

Ponekad ljekovi poput paracetamola ili ibuprofena na prazan želudac mogu izazvati mučnine. Bez prethodno pojedene hrane koja bi imala ulogu tampona u želucu, komponente nekih tableta mogu biti iritirajuće za sluznicu želuca, a isto je tako i kod uzimanja vitamina C, E i gvožđa.

Biće dovoljno, da se mučnina smiri, ako pojedete samo komadić hljeba ili nekoliko krekera. Za ubuduće, sat ili dva prije uzimanja ljekova i vitamina, pojedite nešto kako bi obložili svoj želudac. Mnogo je teže smiriti želudac nakon što ste uzeli tablete.

Teške glavobolje mogu dovesti do mučnina

Teške glavobolje kao što je migrena, mogu prouzrokovati vrtoglavice i zamagljen vid, kao i osjećaj mučnine.

Ako predosjetite dolazak migrene, uzimanje ljekova za koje nije potreban recept može pomoći, kaže doktorica Arthur. Samo nemojte zaboraviti da pojedete nešto i pijete vodu jer dehidracija može samo pogoršati glavobolje i mučninu.

Preporučujemo za Vas