Kako da prepoznate koji vitamin nedostaje vašem organizmu

Moguće je da manjak vitamina C svoje simptome skriva u vašim ustima. Prema riječima stomatologa Daniela Balazea, ako su vam desni osjetljive, crvene ili otečene moguće je da vam nedostaje vitamin C

20643 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Da bi naše tijelo moglo nesmetano da funkcioniše, potrebna mu je pomoć vitamina, od kojih svaki ima svoju ulogu. Postoje faktori koji dovode do nedostatka vitamina, poput nepravilne ishrane, stroge dijete, nedovoljne tjelesne aktivnosti, neumjerenosti u alkoholu, korištenju određeni ljekova i naravno – bolesti.

Evo kako možete da prepoznate da vašem organizmu nedostaje vitamina;

Suve oči

Vitamin A s razlogom je prozvan očnim vitaminom. On je i sastavni dio suzne tečnosti odnosno sluznice oka pa ako su vam oči stalno suve, možda vam nedostaje upravo ovaj vitamin. Osim sluznice oka, vitamin A je nužan za zdravlje svih sluznica (npr. u usnoj šupljini, plućima, želucu, crijevima).

Noćno sljepilo

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, manjak vitamina A je glavni uzročnik sljepila kod mladih koje se može spriječiti. Smatra se da oko 500 000 miliona djece godišnje izgubi vid zbog manjka ovog vitamina. Ali, nijesu samo mladi ugrožena grupa, stručnjaci upozoravaju trudnice da posebno pripaze na unos dovoljno vitamina.

Anemija

Anemiju opisuje smanjeni broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita) ili hemoglobina u krvi. Često se smatra da je uzrok anemije smanjeni unos gvožđa hranom, međutim uzroci anemije mogu biti različiti. Uz gvožđe, sprječavanju različitih vrsta anemija dpprinose i vitamin C i vitamini B. Simptomi anemije su slabost, opšti umor, blijeda ili žućkasta koža, blijedi nokti i unutrašnjost očnih kapaka. Kod težih oblika anemije - vrtoglavica, nedostatak daha, glavobolja, zujanje u ušima...

Vrtoglavica

Prema riječima nutritionistice Lise Richards manjak vitamina B12 može dovesti do depresije, zbunjenosti, problema sa pamćenjem i demencijom i vrtoglavice.

Preskakanje srca

Prema pisanju WebMD portala, aritmije označavaju preskakanje srca, a manjak vitamina B 12 može biti uzrok. Vitamin B12 možete dobiti iz ribe, mesa i jaja.

Bore

"Manjak vitamina C će ubrzati proces starenja" pojašnjava nutricionista Ann Ramark, a to je zato što on reguliše proizvodnju kolagena, proteina odgovornog za elastičnost kože. Pojačajte unos voća i povrća ako želite da vidite promjene na licu.

Otečene desni

Moguće je da manjak vitamina C svoje simptome skriva u vašim ustima. Prema riječima stomatologa Daniela Balazea, ako su vam desni osjetljive, crvene ili otečene moguće je da vam nedostaje vitamin C.

Problemi sa spavanjem

Manjak vitamina D je povezan sa promjenama vezanim za san, jedna od njih je slabo spavanje. Povezuje se i sa pojačanim upalnim procesima u nosu i sinusima, što može dovesti do apneje u snu. Analiza podataka iz 2018. godine pokazuje da osobe sa manjkom vitamina D imaju 50 odsto veće šanse da će patiti zbog poremećaja u snu.

Bonus video: