Bole vas oči od gledanja u ekran: Jednostavan trik može pomoći

Plave svjetlosti, koja dolazi iz kompjutera, mobilnog telefona, tableta, nijesmo svjesni, jer nije vidljiva

7875 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnoge ljude muče peckanje i bol nakon dugotrajnog gledanja u ekran kompjutera, ali i mobilnog telefona. Iako je ovaj prolem teško izbjeći, pored nošenja posebne vrste naočara, može da vam pomogne i jedan mali trik.

"Plave svjetlosti, koja dolazi iz kompjutera, mobilnog telefona, tableta, nijesmo svjesni, jer nije vidljiva, ali i te kako može da ošteti oko. Na rožnjači napravi niz malih tačkica tj. prednja površina oka se suši, a mi osjećamo peckanje, grebanje, vid nam se muti… Tome doprinosi i rijetko treptanje, jer kada gledate u kompjuter mnogo rjeđe trepćete nego inače. Zbog toga nema adekvatnog obnavljanja suznog filma, pa on postaje dodatno oštećen, a rožnjača se suši", objašnjava dr Katarina Bajec, prenosi Lepota i zdravlje.

"Sve zajedno stvara utisak da su nam oči umorne, čini nam se da imamo pijesak u njima, a mnogi pacijenti mi se žale da im se tokom rada vid zamuti, ali da im bude bolje kad oči malo protrljaju. U stvari, to zamućenje vida znači da je došlo do pucanja suznog filma, a kada se oko zatvori, čak i bez tog trljanja, suzni film se obnovi i pogled se razbistri", kaže doktorka Bajec i podsjeća na rješenje iz davnina: "Naše bake i deke su bile u pravu kad su govorili – izađi napolje i gledaj u zelenilo. Postoji pravilo da poslije svakih 20 minuta rada treba 20 sekundi skrenuti pogled sa računara. Savjetuje se pogled u daljinu od bar šest metara.

Nije teško i ne košta ništa - ne sprečava vas ništa da probate.

Bonus video: