Koliko paste za zube vam treba: Previše je veoma štetno

Korištenje zubne paste u količinama većim od preporučenih najviše je štetno za djecu čiji se zubi još uvijek razvijaju. Ali, štetno je i za odrasle

3378 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Stomatolog Gao Jye Teh iz Malezije koji se - poput mnogih ljudi -tokom karantina zbog pandemije koronavirusa pridružio TikTok zajednici odlučio je da ovu mrežeu iskorist za širenje svijesti o njegovanju zuba.

"Otkrio sam da lako pamtim informacije koje sam naučio gledajući objave na TikToku jer su često prenošene na kratak i zabavan način. To me podstaklo na razmišljanje: Šta ako bih i na ovaj način mogao proširiti svijest o zubima?" ispričao je Gao kako je došao na ideju da pokrene svoj profil na ovoj društvenoj mreži.

Pokazalo da je to jako dobra ideja jer je samo jedan od njegovih videa dosad pregledan više od šest miliona puta, prenosi Index. U videu je pokazao kolika vam je količina paste za zube potrebna tokom pranja zuba.

Prema njegovim riječima, svima starijima od tri godine potrebna je količina paste veličine zrna graška. Onima mlađima od tri godine potrebno je na četkicu staviti zubnu pastu tek u tragovima. Naglasio je da je korištenje zubne paste u količinama većim od preporučenih najviše štetno za djecu čiji se zubi još uvijek razvijaju. Ali, to je štetno i za odrasle.

"To je zato što fluor, ako se koristi u velikim količinama, na zubima u razvoju može izazvati kozmetičko stanje poznato kao zubna fluoroza. Kozmetičke implikacije kreću se od blage promjene boje do žutih i smeđih mrlja, pa čak i do očitih rupica na zubima", rekao je.

Međutim, važno je znati i da, ako se koristi premalo zubne paste, vaši zubi neće imati koristi od zaštitnih svojstava fluorida.

"Kad operete zube, treba da ispljunete višak i da ne ispirate usta vodom. To je zato što fluoridu u zubnoj pasti treba vremena da djeluje na vaše zube", objasnio je dr. Gao.

Gao je rekao da, kada je riječ o ispiranju usta, preporučuje upotrebu rastvora koji sadrži fluor."To će povećati izloženost fluoridu, pomažući u remineralizaciji zuba. Postoje mnoge varijante vodica za ispiranje usta - neke specijalizovane za liječenje bolesti desni, neke za suvoću usta, a neke sadrže alkohol. Potražite savjet svog stomatologa kako biste odlučili koja je najprikladnija za vas", savjetuje.

Bonus video: