Herpes na usnama: Kako se liječi i ublažava?

Hormonske promjene mogu biti uobičajeni okidač za izbijanje herpesa, kao i, naravno, sveprisutni stres

8508 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako vas muči herpes na usnama, vjerovatno znate kako je riječ o neprijatnoj pojavi koja ne utiče loše samo na vaš izgled već i boli i izaziva nelagodu.

Plihovi, svrab, peckanje i pucanje ranica dovoljni su da vam pokvare nekoliko dana, ali nema potrebe da se skrivate iza marame jer postoje načini da ih spriječite.

Herpes na usnama čine mali plihovi ispunjeni. Vjerovatno su najčešći na usnama i obično su prekriveni koricom, piše britanski Elle.

Plihovi izbijaju kad se ponovno probudi uspavani virus herpesa. Dokazano je da UV svjetlost dovodi do reaktivacije virusa iz stanja mirovanja. Kao i kod većine stvari u životu, čak i hormonske promjene poput menstruacije ili trudnoće takođe mogu biti uobičajeni okidač za izbijanje herpesa, kao i, naravno, sveprisutni stres.

Herpes na usnama ponekad može da ostavi pigmentaciju. Uglavnom ne ostavljaj ožiljke, ali može prouzrokovati hiperpigmentaciju ako se plihovi otvaraju trljanjem, agresivnim pranjem, grebanjem ili istiskivanjem. Važno je izbjeći dodatnu iritaciju, što je više moguće.

Nažalost, herpes zapravo ne može da se izliječi. Nakon što ste bili izloženi virusu, on ostaje u tijelu cijeli život.

Kreme se mogu kupiti u apotekama bez recepta, a sadrže antivirusni sastojak koji sprečava daljnje širenje infekcije. Pazite da ga nježno namažete kako ne biste iritirali ranice.

Kada je riječ o ublažavanju bola, kreme koje sadrže lidokain, benzokain i benzil alkohol mogu biti vrlo djelotvorne u rješavanju neprijatnih simptoma herpesa. Kako bi spriječilo isušivanje i pucanje, kreme koje sadrže kalamin, naftu i cinkov oksid mogu kvalitetno omekšati i zaštititi kožu i usne.

Postoje i narodni ljekovi za herpes, kao što su bijeli luk, med, ulje mente, ali možda je najsigurnije - otići u apoteku.

Bonus video: