Za jake kosti: Naučite da se borite protiv osteoporoze

Neophodno je da putem ishrane u organizam unosite dovoljno kalcijuma. U suprotnom, tijelo će ga uzimati iz kostiju

3206 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Često zaboravljamo da su kosti živa materija i da su važne za funkcionisanje većine unutrašnjih organa. Kosti proizvode krvne ćelije, luče hormone i u njima se talože minerali, kao što su kalcijum i fosfor. U kostima se neprekidno odvija prerada starih i stvaranje novih koštanih ćelija, čime se obnavlja koštana masa. Jake kosti su zato važne za pravilno funkcionisanje cijelog organizma.

Tokom vremena, gustina kostiju se smanjuje, što je glavni razlog za pojavu osteoporoze i veći rizik od preloma. To se, pored ostalog, intenzivira nakon menopauze, kada zbog naglog pada nivoa estrogena, žene gube veliki procenat koštane mase (do čak 20%).

Pored smanjenog lučenja hormona, na gustinu kostiju nepovoljno utiču i neka hronična oboljenja (hipertiroidizam, dijabetes), kao i pojedini ljekovi. Smanjena gustina kostiju može se uočiti kod pušača, kao i kod onih koji su neumjereni u konzumiranju alkohola. Osteoporozu i slabljenje kostiju spriječićete zdravim načinom života. Neophodno je da putem ishrane u organizam unosite dovoljno kalcijuma. U suprotnom, tijelo će ga uzimati iz kostiju. Kalcijum se nalazi u povrću (zelje, kelj, blitva, brokoli), mliječnim proizvodima i lososu. Ako se odlučite za korišćenje suplemenata, obavezno se posavjetujte sa ljekarom. Previše kalcijuma povećava rizik od pojave srčanih oboljenja.

Pored kalcijuma, izuzetno je važan i unos vitamina D. On povećava apsorpciju kalcijuma i doprinosi mineralizaciji i obnavljanju kostiju. Najviše ga ima u masnoj ribi, žumancima, mlijeku, džigerici i pečurkama. Vitamin D sintetizuje se tokom izlaganja sunčevim zracima.

Na zdrave kosti utiče i redovna fizička aktivnost (bavljenje sportom, šetnja, penjanje uz stepenice). Tada kosti trpe veći pritisak, pa ćelije brže stvaraju novo koštano tkivo.

Na stanje kostiju utiče i san. Obnavljanje kostiju najvećim dIJelom se dešava preko noći, pa manjak sna može poremetiti taj proces.

Šta da radite ako već imate osteoporozu?

Ako vam je već otkrivena osteoporoza, morate redovno da koristite terapiju i što je najbitnije morate da prihvatite da imate bolest koja je tu sa vama i da se ponašate u skladu sa tim tj. da pazite da se ne povrijedite, ali i da u drugim segmentima života živite normalno i uživate u životu koji vam je dat.

Bonus video: