OD GRČEVA DO MIGRENE

Ako tijelo ne dobija dovoljno magnezijuma: Dešava se ovo

Magnezijum je poznat i kao „prirodno sredstvo za smirenje“

8561 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Znakovi nedostatka magnezijuma su, prije svega, grčevi u nogama tokom noći, poremećaji u menstrualnom ciklusu, naročito izražen PMS, gastrointestinalni grčevi i migrene. Ako primijetite ove simptome, to je može biti znak da je vrijeme da svom tijelu obezbijedite, odnosno nadoknadite manjak magnezijuma.

Do grčeva u mišićima najčešće dolazi za vrijeme sna, a toliko su bolni da prouzrokuju buđenje. Čak i kada sâm grč prođe, ostaje neprijatan osjećaj napetosti u nogama, kao i strah od ponovne pojave grča. Njima su najviše pogođene žene, sportisti, starije osobe i oboljeli od šećerne bolesti.

Kako više od 30 % trudnica pati od grčeva u mišićima, preporučuje se redovino uzimanje magnezijuma od početka trudnoće. Uz neprijatne grčeve, nedostatak ovog minerala manifestuje se i putem migrena, bolnih memstruacija i izraženog predmenstrualnog sindroma.

Osjećaj napetosti u grudima, kao i predmenstrualni grčevi su najkarakterističniji simptomi PMS-a. PMS karakterišu i povećana nervoza i razdražljivost. Većina simptoma PMS-a mogu se smanjiti dovoljnim unosom magnezijuma u drugom dijelu ciklusa.

Kako magnezijum smanjuje otpuštanje neurotransmitera u nervnim ćelijama, dolazi do smanjenja provođenja nervnih impulsa, što je vrlo korisno u situacijama povećane napetosti i stresa. Zbog toga je magnezijum poznat i kao „prirodno sredstvo za smirenje“.

Pravilnom ishranom možete obezbijediti dovoljne količine magnezijuma, a nalazi se u ribi, zelenom lisnatom povrću, orasima, mlijeku, žitaricama punog zrna i sjemenkama. Potreba za magnezijumom povećava se kod ljudi koji su pod stresom, koji su razdražljivi i skloni depresivnim stanjima, koji imaju problema s grčevima u mišićima, žgaravicom i usporenim varenjem, kao i kod sportista.