KOLIKO GOD ŽELJELI DA SMRŠATE

Nemojte pristajati na sve: Znaci da ste odabrali pogrešnu dijetu

Na primjer, proteinska dijeta smanjuje težinu brzo, ali previše proteina u ishrani iscrpljuje bubrege i jetru

3538 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mnoge dijete imaju manje ili više uspjeha ili neuspjeha. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne treba tako lako počinjati sa dijetama za brzo mršavljenje, jer to može donijeti više štete nego koristi.

Iako postoji veliki broj različitih dijeta - suština svih je smanjenje broja unijetih kalorija po obroku. Po pravilu, nakon ovih dijeta, osobe vraćaju težinu čak i brže nego što su smršale.

Da bi se preduprijedilo i vraćanje kilograma i gubljenje vremena sa neadekvatnom dijetom, donosimo spisak znakova pomoću kojih možete da odredite da li vam određeni način ishrane, odnosno dijeta odgovara ili ne, prenose Nezavisne novine.

Osjećaj gladi

Jedan od jasnih znakova neadekvatne dijete je osećaj gladi. Ako tokom pridržavanja određene dijete osjećate nepodnošljivu glad, onda ta dijeta nije za vas. Ako je dijeta odgovarajuća - nema jakog osećaja gladi dok je sprovodite.

Loše raspoloženje

Generalno, dijete u kojima se nekoliko istih proizvoda konzumira pet ili više dana - definitivno nijesu za vas. Ovo znači da vi lišavate svoje tijelo različitih neophodnih supstanci, vitamina i minerala. Ovo nesumnjivo utiče na zdravlje i normalno funkcionisanje organa. Nedostatak nutrijenata u ishrani direktno utiče na raspoloženje. Manjak vitamina B ili magnezijuma može čak da uzrokuje depresiju. Sa ovakvim stavom je teško ne samo smršati, nego i bilo šta drugo raditi u životu.

Pogoršanje zdravstvenog stanja

Neodgovarajuća dijeta može da naruši zdravlje. Ova opasnost je naročito izražena kod dugotrajnih dijeta. Na primjer, proteinska dijeta smanjuje težinu brzo, ali previše proteina u ishrani iscrpljuje bubrege i jetru.

Izgled

Nakon jedne sedmice od početka dijete, možda ćete primijetiti da izgledate gpre: koža će poprimiti sivkastu nijansu, kosa će biti kruta i bez sjaja, a nokti će se listati. Ovo su signali da su vašem tijelu hitno potrebni proteini, vitamini i minerali.

Monotona ishrana

Možda najgori tip dijeta su one bazirane samo na jednoj namirnici npr. jogurt, pirinač ili heljda. Da bi normalno funkcionisalo, tijelu je potrebna određena količina masnoće, proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Ako jedete samo jednu namirnicu - to neće tijelu obezbijediti neophodne nutritjente. A i vaš psihički status neće biti ni malo sjajan; monotona dijeta donosi i monoton život.

Preporučujemo za Vas