Pravite li ovu grešku kad koristite javni WC?

Oblažući WC šolju toalet papirom samo povećavate dodir sa bakterijama.
4559 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.02.2019. 19:22h

Kako biste se zaštitili od bakterija prije korištenja javnog WC-a, uvijek oblažete dasku na školjci toaletnim papirom? Pogrešno, kažu naučnici. Na taj način, vjerovali ili ne, samo povećavate dodir sa bakterijama.

WC šolje dizajnirane su tako da odbijaju što veći broj bakterija, i to zahvaljujući svom obliku kruga i glatkoj površini. To, ističu naučnici, nije dobra podloga za zadržavanje bakterija, a mnogo veći problem, zbog hrapave površine, predstavlja toalet papir, piše britanski Mirror.

I ne samo to. Istraživanja su pokazala da su WC daske manje inficirane bakterijama nego većina kuhinjskih sudopera i sunđera za pranje suđa.

U slučaju WC daski većina bakterija koje na njima pronalazimo relativno brzo odumiru, objašnjava Phillip Tierno, profesor iz Centra za medicinu Langone pri Univerzitetu New York.

Sa druge strane, WC papir ima grubu teksturu i upijajuća svojstva, zbog čega je odlično stanište za bakterije. Problem je u tome što su studije pokazale da se povlačenjem vode u WC-u bakterije često razlete po vazduhu. Ako se toaletni papir nalazi blizu WC šolje, a to je čest slučaj, bakterije mogu završiti na njemu, prenosi Jutarnji list. Kod kuće se ova nevolja može riješiti spuštanjem poklopca prije povlačenja vode.

Bonus video: