očima nedostaje nužni pogled u daljinu

Zbog lokdauna postajemo kratkovidi

Prekomjerno korišćenje elektronskih medija, prema mišljenju naučnika, može da izazove i zamagljeni pogled. A ako to radite uveče, onda i nesanicu

14976 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skoro godinu dana smo zbog pandemije osuđeni na razne mjere. To uglavnom znači da smo češće kod kuće. I da češće zurimo u ekrane. Prve studije potvrđuju da raste broj kratkovidih. Jasno je šta se može preduzeti.

Čitate ovaj tekst, gledate u ekran? Da li vidite dobro ili Vam se vid u poslednje vrijeme pogoršao?

Zbog lokdaun, onlajn-nastave i ograničenja kontakata svi u doba korone češće buljimo u monitore, tablete i telefone. Većina ljudi provodi vremena kod kuće i malo izlazi van. Stalnim fokusiranjem na objekte u blizini, očima nedostaje nužni pogled u daljinu.

Najnovija istraživanja u Holandiji i Kini pokazuju da je zbog mjera protiv korone kratkovidost porasla prije svega kod djece – taj fenomen nazivaju "karantinska kratkovidost".

Podaci o više od 120.000 djece u dobi od šest do 13 godina u Kini pokazali su da je prošle godine zabilježen drastičan rast slučajeva kratkovidosti. Kod djece u dobi između šest i osam godina čak tri puta više nego u pretprošloj godini. U kineskoj studiji se navodi da se u toj starosnoj grupi vid u prosjeku pogoršao za -0,3 dioptrije.

Što je veća obrazovanost, to su lošije oči

To drastično pogoršanje vida posebno zabrinjava jer se već u najranijoj dobi odlučuje hoće li neko biti kratkovid i morati da nosi naočare. Kratkovidost se većinom javlja u školskoj dobi i pogoršava se tokom života. Što se prije pojavi, to će biti izraženija.

Ako očna jabučica u dobi između šest i deset godina jako raste, to znači gubitak oštrine vida na daljinu. A jaka kratkovidost povećava i rizik od odvajanja mrežnjače, sive mrene kroz povišeni očni pritisak ili čak gubitka vida.

Prema institutu Brien Holden Vision, do polovine ovog stoljeća biće kratkovidno oko pet milijardi ljudi. Kratkovidost je znatno porasla prvenstveno u industrijskim zemljama jer sve više gledamo u računare i telefone. Što je stepen obrazovanja veći, to je veći i rizik od kratkovidosti.

Natprosječno mnogo kratkovide djece ima u Aziji. Recimo, poslije Drugog svjetskog rata u Hongkongu, Tajvanu i Južnoj Koreji bilo je oko 20 do 30 odsto kratkovidih 20-godišnjaka, a danas ih je više od 80 odsto. No i u Evropi je oko polovine mladih kratkovido.

Roditelji treba da ograniče korišćenje digitalnih medija posebno kod male djece.

"S medicinskog stajališta, računar, mobilni ili tablet su potpuno neprikladni za djecu do tri godine", kaže profesorka Betina Vabels iz Univerzitetske očne klinike u Bonu. Djeca do šest godina bi trebalo da koriste ove uređaje najviše pola sata dnevno, a tokom prva četiri razreda škole najviše sat.

Razmak i dnevno svjetlo pomažu

Rizik se smanjuje ako se ne gleda predugo u neki predmet u neposrednoj blizini, bez obzira da li se radi o telefonu ili knjizi. Odlučujući su udaljenost i redovno skretanje pogleda i gledanje u daljinu.

Rizik se smanjuje redovnim boravkom napolju, jer dnevno svjetlo usporava rast očne jabučice. U sobi je jačina svijetla u prosjeku 300 do 500 luksa, a u prirodi na Suncu i do 100.000. Istraživanja u Skandinaviji pokazuju da se kratkovidost pogoršava u godišnjim dobima s manje dnevnog svijetla.

Prekomjerno korišćenje elektronskih medija, prema mišljenju naučnika, može da izazove i zamagljeni pogled. A ako to radite uveče, onda i nesanicu.

"Visoki udio plavog svijetla na ekranima sprečava izlučivanje hormona melatonina koji čoveka čini pospanim“, kaže profesorka Nikol Eter, direktorka očne klinike u Univerzitetskoj poliklinici Minster. Kaže, najbolje ne gledati u ekran barem dva sata prije spavanja.