Svjetski terapijski hit stigao u Crnu Goru

Da li brinete o kvalitetu svog zdravlja?

61427 pregleda 64 reakcija 0 komentar(a)
Foto: PZU Angela
Foto: PZU Angela

Briga o zdravlju doživotna je navika, kultura i način življenja. Procjenjuje se da se čak polovina hroničnih bolesti može spriečiti boljom brigom o zdravlju u svakoj životnoj dobi. Za promjene nabolje nikada nije kasno, pa zašto ne biste već danas donijeli neke zdrave odluke?

Smještena u poslovnom centru “Razvršje”, preko puta glavne autobuske stanice u Podgorici, na površini od 230m2, u udobnom prostoru i prijatnom ambijentu, PZU za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju “Angela” organizovana je po uzoru na savremene evropske zdravstvene centre iz ove oblasti.

Uz posjedovanje najnovije opreme poslednje generacije za liječenje svih kategorija mišićno-skeletnih bolesti i povreda, pacijentima pruža potpuni komfor, i time zadovoljava sve njihove potrebe na jednom mjestu.

U odnosu na dijagnozu, kliničku sliku, želje i potrebe pojedinaca, uz specijalizovane timove, sprovodi usluge u sledećim oblastima:

  • krio sauna (Cryo Sauna) – krioterapija
  • fizikalna terapija
  • oporavak sportista
  • rehabilitacija starih
  • rehabilitacija djece
  • rehabilitacija trudnica
  • rehabilitacija neuroloških pacijenata
  • kineziterapija
  • elektroterapija
  • masaža
  • limfna drenaža
  • detoks tretmani

U ovom jedinstvenom centru isprobajte Krio terapija cijelog tijela (Whole Body Cryotherapy), u daljem tekstu WBC. To je postupak izlaganja cijelog tijela veoma niskim temperaturama od -130 do -190ºC. Postupak se sprovodi u trajanju od 3 minuta, tokom čega se postiže hladjenje gornjeg i srednjeg sloja kože.

PZU Angela
foto: PZU Angela
PZU Angela
foto: PZU Angela

Klinička istraživanja su pokazala da se najveći efekat postiže boravkom na temperaturi od -150 ºC u trajanju od 3 minuta. Sve ispod toga daje minimum deset puta manji efekat. Klinički dokazani efekti su: normalizacija metabolizma, oporavak sportista, poboljšanje stanja kože, normalizacija tjelesnih funkcija, poboljšanje psiho-emocionalnog stanja i sl.

Fizikalna terapija podrazumijeva primjenu agenasa (struja, svijetlo, zvuk, magnet) pri rješavanju problema spinalnog bola, upale mišića i nerava, otoka i zarastanja meko-tkivnih i koštano-zglobnih struktura. Fizikalana terapija predstavlja najsavremeniji vid neinvazivne terapije i kao takva daje dobre rezultate u liječenju pacijenata. Neki od korisnih efekata su: poboljšanje lokalne cirkulacije, smanjenje edema kroz resorpciju, smanjenje otoka i bola, poboljšanje kvaliteta života, time što povećava pokretljivost tijela i ubrzava metabolizam. Ona pomaže kod zarastanja rana usled sportskih i drugih povreda, ubrzava oporavak žena nakon porodjaja.

Starenje predstavlja složeni biološki proces, tokom kog dolazi do promjene u sastavu i fiziološkim funkcijama organizma. Rehabilitacija starih se zasniva na kombinaciji fizikalnih agenasa, kineziterapije, elektro i radne terapije. Pozna starost je zbog svojih odlika najčešće praćena pojavom: kardiovaskularnim oboljenjima, diabetes melitusom, kao i osteoporozom, koja je jedan od glavnih razlog preloma kostiju i to prije svega zgloba kuka, ručnog zgloba i kičme. Cilj fizioterapije u ovoj oblasti je da osposobi pacijenta za svakodnevno funkcionisanje i aktivnosti dnevnog života.

Zdravlje djece je kako kažu, njihova najveća dužnost i briga, pa se zbog toga koncept rada u ovoj ordinaciji bazira na sveobuhvatnom pristupu tretmana, kako zdrave, tako i djece ometene u razvoju, a sve u cilju otkrivanja, prevencije i praćenja stanja najmladjih za koje se sumnja da imaju sklonost ka određenim bolestima i patološkim stanjima.

Bobath koncept koji sprovode specijalisti je interdisciplinarna metoda zasnovana na detaljnoj analizi i razumijevanju senzomotornih funkcija, tonusa i obrazaca kretanja, te njegovog uticaja na svakodnevni život djeteta. Svako dijete ima svoje indiviualne potrebe i zahtijeva individualan program terapije. U “Angela” zdravstvenom centru tretiraju bolesti djece, koje se najčešće mogu podijeliti na: stanja i bolesti koje utiču na normalan senzorni i motorni razvoj, i na oboljenja, stečeni deformiteti i povrede usled porodjaja, Takodje, nastoje da obuče roditelje kako da postupaju sa djetetom kroz svakodnevnu rutinu (hendling), a u cilju stimulacije normalnih obrazaca kretanja.

Fiziološke promjene u trudnoći koje se dešavaju kao rezultat izmenjenog hormonskog stanja usled pripreme za rast i razvoj novog bića, same po sebi su prirodne, ali ih žene, bez obzira na životnu dob, različito doživljavaju. Vrlo česta pojava u trudnoći su otoci - češće samo nogu, ali mogu se pojaviti i na rukama i licu. Neke od procedura i načina tretiranja, koji su dostupni u “Angela” zdravstevnoj ustanovi su: manuelna limfna drenaža, koju sprovode obučeni terapeuti. To je posebna vrsta masaže koja se razlikuje u jačini primijenjenog pritiska i u načinu izvodjenja. Pritisak je blag, pokreti nježni, ponavljaju se dozirano, kontrolisano i cijeli postupak je prijatan, a rezultati su odmah uočljivi. Sve vrste vježbi i terapijskih procedura za odredjena stanja i bolesti, pa i povrede radimo u konsultaciji sa fizijatrom i ginekologom. Stručni tim terapeuta u ovoj ustanovic daje akcenat na psihičku i fizičku pripremu trudnica na dojenju, kao jedan od najsavremenijih koncepata za promociju zdravlja populacije, te, sem toga i na neophodne imunizacije djece. Zagovornici su obaveznog dojenja i na tom polju značajno pomažu u svakom terenutku, i to sa mogućnošću izlaska na teren.

Kroz program “Angela” centra vodiće vas tim stručnjaka u cilju rješavanja vaših neuroloških problema. U okviru neurološke rehabilitacije tretiraju se sledeći pacijenti: nakon moždanog udara, pacijenti sa multiplom sklerozom, Parkinsonovom bolešću i drugim poremećajima centralnog porijekla, pacijenti nakon povrede glave i/ili povrede kičme, pacijenti sa oboljenjima mišića, pacijenti sa oboljenjima i povredama nerava i sl. Jedna od najasvremenijih tehnika kod nas je laser visokog inteziteta, a uz njega i druge elektro procedure.

PZU Angela
foto: PZU Angela
PZU Angela
foto: PZU Angela

Pored navedenih modaliteta fizikalne terapije, kineziterapija ili terapijske vježbe su jedan od najvažnijih aspekata fizikalne medicine. Pored navedenih modaliteta fizikalne terapije, kineziterapija ili terapijske vježbe su jedan od najvažnijih aspekata fizikalne medicine. Cilj kineziterapije je da se postigne dobra prokrvljenost, poboljša cirkulacija, odnosno dotok kiseonika u mišićnim i drugim strukturama. Nedostatkom fizičke aktivnosti naše mišićno-koštane strukture slabe i tijelo, kao takvo postaje sklono razvoju mnogih oboljenja, zbog čega se kineziterapija u ovom jedinstvenom centru sprovodi i u cilju prevencije bolesti, kao i u cilju poboljšanja opšteg psiho-fizičkog stanja.

PZU Angela
foto: PZU Angela

Elektroterapija podrazumijeva liječenje fizikalnim modalitetima, među kojima su: elektroterapija, magnetoterapija i sonoterapija. Najbolji efekat se postiže kada se elektroterapija kombinuje sa ostalim tehnikama fizikalne terapije, a najčešće su to: magnetoterapija, krioterapija i terapija laserom. U “Angela” centru specijalista fizikalne terapije će na osnovu etiologije, patogeneze i pratećih simptoma patološkog procesa pacijenta odredititi potrebnu terapiju. Terapija se primjenjuje individualno, uzimajući u obzir stanje pacijenta, pol, uzrast, kao i reaktivnost organizma.

Masaža je umjetnost dodira. Stimulusi izazvani dodirom, uz pomoć miliona receptora u koži, mozgu šalju signale, koji reaguje lučenjem endofrina-hormona sreće, i dobrog raspoloženja, čime se smanuje napetost nervnog sistema.

PZU Angela
foto: PZU Angela

Masažom se povećava lokalna cirkulacija, povećava se resorpcija limfe i protok venske krvi. Ovdje možete dobiti usluge relax masaže, sportske masaže, terapijske masaže i anticelulit masaže, koje rade terapeuti sa dugogodišnjim iskustvom.

Limfna drenaža je jedna vrsta detoks tretmana. To se objašnjava procesom koji se dešava nakon limfne drenaže. Limfni sudovi su veoma pasivni i oni nemaju srce da pumpa tečnost, kao što to imaju krvni sudovi. Voda, odnosno limfa može biti u zastoju još iz nekoliko razloga. Terapeuti sa dugogodišnjim iskustvom pomoći će Vam da se sto brže i što bolje oporavite od ovih komplikacija, koje su česte i najčešće ograničavaju ženu u svakodnevnim aktivnostima i otežavaju normalno funkcionisanje.

Pod detoks tretmanom se podrazumijeva čišćenje tijela i spolja i unutra. U PZU “Angela” možete dobiti i savjet nutricioniste, koji će, po posebnom protokolu i individualno, napraviti plan ishrane koji odgovara i prilagođava se vašim životnim i radnim navikama, pritom vodeći računa da ne narušite ravnotežu u ishrani, i da ne budete gladni u toku detoksikacije, što je većini pacijenata veoma važno. Detoksikacija se u našem centru sprovodi u 3 faze, od kojih svaka traje mjesec dana.

Svaki čovjek je tvorac svoga zdravlja ili svoje bolesti, a preventiva je prvi korak ka zdravlju, zato zakažite pregled, konsultativni razgovor ili tretman u ovom jedinstvenom zdravstvenom centru!

PZU fizikalna terapija Angela - Podgorica

(Oktobarske revolucije 130, (PC Razvršje, preko puta glavne autobuske stanice), 81000 Podgorica)

+382 63 201 195

ordinacija.angela@gmail.com