BAKTERIJSKI PROSTATITIS

Upala prostate: Ozbiljan neprijatelj muškog zdravlja

Ako se ne liječi na pravilan način akutni prostatitis se može razviti u hroničnu upalu prostate, čije liječenje je dugortajnije i mukotrpnije

4821 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kod približno 25 odsto muškaraca koji dolaze kod urologa zbog tegoba s urogenitalnim sistemom dijagnostikuje se prostatitis. Zato bolesnici s upalama prostate čine značajan problem, naročito kada se zna da se kod dijela njih koji nijesu pravilno liječeni od akutne upale može razviti hronični oblik upale prostate. Tada je liječenje dugotrajnije i mukotrpnije.

Akutni bakterijski prostatitis

Bakterijski prostatitis najčešće je udružen s infekcijom mokraćnih puteva. U sekretu prostate uvijek su prisutne bakterije, a takođee i upalne ćelije. Mikroorganizmi odgovorni za bakterijski prostatitis uglavnom su isti oni koji su odgovorni i za upalu mokraćnih puteva.

Simptomi

Muškarac dobija visoku temperaturu, osjeća groznicu, bolove u leđima, ima nagon na učestalo i neodložno mokrenje i osjeća se iscrpljenim. Ponekad mu se uz bolove u karlici javljaju i bolovi u zglobovima i mišićima. Kod nekih bolesnika se može javiti i otežano mokrenje, kao posljedica natečene prostate. Neki, pak, uopšte ne mogu da mokre i pate od tzv. retencije (zadržavanja) mokraće.

Dijagnoza

Urolog će rektalnim pregledom napipati povećanu, bolnu, natečenu prostatu. Pri pregledu kroz debelo crijevo može se pojaviti i iscjedak kroz mokraćnu cijev, koji sadrži upalne ćelije.

Liječenje

Bolesnici s akutnom bakterijskom upalom prostate dobro reaguju iraju na antibiotike. Dio bolesnika, kod kojih se razvio akutni zastoj mokraće i zahtijevaju stalnu antibiotsku terapiju, mora se liječiti u bolnici. Uz antibiotike oboljeli mora piti dovoljno tečnosti, uzimati ljekove protiv bolova i povišene temperature, kao i one za regulaciju stolice. Nakon što mu spadne temperatura i kada mu se opšte stanje popravi, da bi se spriječio hronični bakterijski prostatitis, pacijent treba i dalje, tokom mjesec dana, uzima antibiotike.

Hronični bakterijski prostatitis

Hronični bakterijski prostatitis takođe je upala prostate izazvana bakterijama. Može se razviti kao posljedica akutne upale prostate ili upale mokraćnih puteva.

Simptomi

Većina muškaraca s hroničnom upalom prostate ima šaroliku kliničku sliku, koja se pokazuje kao bolno, učestalo mokrenje i pečenje pri mokrenju. Javlja se i takozvana urgencija - kada bolesnik osjeti potrebu, mora odmah mokriti. Bol različite jačine javlja se u različitim predjelima karlice i genitalija. Povišena temperatura nije uobičajena. Kod nekih bolesnika s hroničnom upalom prostate u prostatičnom tkivu mogu se razviti i prostatični kamenci ili prostatoliti.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda i nalaza bakterija u prostatičnom sekretu. Liječenje

Liječenje se sastoji u dugotrajnom uzimanju ljekova ili takozvanoj "long term" terapiji i obično traje četiri do 16 sedmica.

Preporučujemo za Vas