Kako se riješiti peruti: Probajte ove prirodne recepte

Iako ovakvo stanje ozbiljno ne ugrožava zdravlje, nepravilnim liječenjem ili zanemarivanjem može prerasti u teže stanje, poput seboreičnog dermatitisa koji zahtijeva puno vremena za izlječenje

7659 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan od glavnih uzročnika peruti je gljivica Pityrosporum ovale koja prirodno nastanjuje folikule kose, a razmnožavanjem prouzrokuje upalu i ljuštenje. Na perut utiče i pojava bolesti poput dermatitisa, pretjeran rad lojnih žlijezda, ali i brojni drugi uzroci poput alergija, kozmetičkih preparata, klimatskih uslova... Perut često, osim ljuštenja kože, prate popratne pojave poput svraba, a u težim slučajevima crvenilo i peckanje.

Uzroci pojave peruti

Iako ovakvo stanje ozbiljno ne ugrožava zdravlje, nepravilnim liječenjem ili zanemarivanjem može prerasti u teže stanje, poput seboreičnog dermatitisa koji zahtijeva puno vremena za izlječenje.

Najčešći uzroci pojave peruti su alergije, izloženost stresu, upotreba pogrešnih preparata za njegovanje kose, klimatski uslovi i promjena temperature (nagla promjena između toplog i hladnog), ali i pretjerano konzumiranje slane, kisjele ili ljute hrane, kao i alkohola.

Prirodni ljekovi

U ayurvedskoj medicini ističe se aloe vera gel, koji se smatra najdjelotvornijim načinom za ublažavanje i suzbijanje peruti.

Tu je i mješavina maslinovog ulja i svježeg korijena đumbira. Smjesu je potrebno utrljati u tjeme prije pranja kose i dobro izmasirati.

Perut će ublažiti i topla uljna mješavina od bademovog i maslinovog ulja. Njome treba masirati tjeme i vlasište pa oprati kosu.

Seboreični dermatitis

Ako vas često svrbi vlasište ili područje iza uha možda patite od seboreičnog dermatitisa - stanja koje je često nasljedno, a pogoršava se u jesen. Seboreični dermatitis je hronično ponavljajuća bolest koja se javlja na vlasištu, licu, području iza uha, predjelima iznad prsne kosti i između lopatica. U nastanku seboreičnog dermatitisa uz seboreju (pojačano lučenje loja) važnu ulogu imaju i neki mikroorganizmi, kao i proizvodi njihove razgradnje i stres.

Glavni krivac za pojavu seboreičnog dermatitisa je gljivica Pityrosporum ovale. U nastanku ove bolesti važnu ulogu ima i naslijeđe, pa tako u istoj porodici više članova ima isti problem. Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, a mikrološkom obradom pronalazi se Pityrosporum ovale.

Terapija seboreičnog dermatitisa je dugotrajna, a u ishrani treba izbjegavati koncentrirane ugljene hidrte, masti i začinjenu hranu. U terapiji se koriste gelovi, kreme, šamponi na bazi sumpora, salicilne kiseline, selenium sulfida, cink piritiona i antimikotika.

Učestalost pranja kose zavisi od izraženosti promjena i šamponu koji se koristi, a obično je to dva puta nedjeljno.

Bonus video: