Koliko koraka dnevno vodi do jačeg imuniteta i boljeg zdravlja

Prosječnoj osobi treba oko dva sata hoda dnevno da bi postigao cilj od 10.000 koraka - ali samo oko 53 minuta da bi dostigao 4.400 koraka

10708 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Istraživači tvrde da je, umesto 10.000 koraka koji se često preporučuju, dovoljno preći 4.400 koraka dnevno, za jaču zaštitu od ozbiljnih bolesti. Istraživanjem i analizom koristi od različitih nivoa fizičke aktivnosti koje su uradili stručnjaci sa Univerziteta Hertfordšir, utvrđeno je da bi „klasični postavljeni cilj mogao biti pretjeran“.

Fizička aktivnost pomaže u smanjenju rizika od razvoja hroničnih bolesti poput demencije i određenih karcinoma, i može ublažiti stanja poput dijabetesa tipa 2.

Stručnjak za fiziologiju vježbanja i zdravstvene fiziologije Lindzi Botoms sa Univerziteta Hertfordšir, istražila je nedavne analize realnih poboljšanja zdravlja od pređenih 10.000 koraka.

Prelaženje 10.000 koraka svakog dana sigurno je dobro za vaše zdravlje, objasnila je dr Botoms, i zaista, studije pokazuju da takva navika može poboljšati i mentalno i fizičko zdravlje, kao i smanjiti rizik od razvoja dijabetesa, piše dailymail.co.uk.

Međutim, primijetila je, nedavno istraživanje Medicinske škole Harvard sugeriše ipak, da bi 10.000 koraka moglo biti previše.

Otkrili su da je 4.400 koraka dnevno dovoljno da značajno smanji rizik od smrti kod žena u poređenju sa 2.700 koraka dnevno.

Nije zabilježena nikakva dodatna korist od hodanja do, recimo, 10.000 koraka dnevno, navode stručnjaci.

„Iako je neizvjesno da li će se slični rezultati vidjeti kod muškaraca, to je jedan primjer kako se svakodnevnim kretanjem može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od smrti", prokomentarisala je dr Botoms.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je da odrasli imaju najmanje 150 minuta fizičke aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 minuta snažne fizičke aktivnosti nedjeljno.

Međutim, primijetila je dr Botoms, istraživači iz Britanske Kolumbije pokazali su da se poboljšanje zdravlja može postići čak i vježbama niskog intenziteta, prenosi RTS.

Suprotno tome, Univerzitet u Teksasu nedavno je pokazao da ljudi koji pređu manje od 5.000 koraka u jednom danu imaju manje mogućnosti da metaboliziraju masti sledećeg dana - što dugoročno može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Bonus video: