Zaboravljate? Misli su vam zbrkane? Evo šta je 'maglica' u mozgu

Ona može biti i posljedica nesanice, određenih ljekova, stresa i poremećaja u ponašanju, bolesti štitne žlijezde i hroničnog bola

4656 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

'Maglicom' u mozgu naziva se neprijatno iskustvo kada se popuno isključimo za vrijeme važnog sastanka ili se borimo kako bismo artikulisali misao bez obzira na to što smo to učinili već bezbroj puta…

Za mnoge je ovo nije česta pojava, a jednom kad neprijatan trenutak završi, na to se i zaboravi. Ali, ako često imate „maglicu“ u glavi i gubite fokus, to može loše utjecati na normalno funkcioniranje. Ovakvo stanje otkrivaju slaba koncentracija, zaborav i nejasne misli.

Dr. Mary Ellen Quiceno pojašnjava kako ona može biti i posljedica nesanice, određenih ljekova, stresa i poremećaja u ponašanju, bolesti štitne žlijezde i hroničnog bola. Iako naš mozak čini samo dva odsto tjelesne mase, on potroši oko 20 odsto cjelokupne energije, piše ordinacija.hr.

Kako pobijediti ovaj problem?

Stručnjaci smatraju da je najbolji način za rješavanje ovog problema pronaći mu uzrok. Na primjer, autoimune bolesti ili dijabetes mogu biti uzrok za maglicu u mozgu, pa bi trebalo tretirati te probleme. Poznati uzrok je i stres.

Nikako ne zanemarujte kvalitetan san, a potrebno je spavati 7 do 8 sati u danu kako bi organizam, a i mozak, normalno funkcionisali. Bilo koji oblik aktivnosti, će vam pomoći da lakše utonete u san.

Aideen Turner, psihoterapeut, takođe podsiče na korištenje vježbi kako biste pobijedili taj osjećaj u mozgu: „Istraživanja su dovoljno puta potvrdila da tjelesna aktivnost utiče na kognitivne sposobnosti. Zbog nje se povećava dotok krvi u mozak, a to će promijeniti mozak od molekularnog do bihevioralnog nivoa tako da štiti našu memoriju i mogućnost razmišljanja“.

Upozorenje da se pozabavite sobom

Suočavanje s poznatim uzrocima, bilo da je riječ o psihičkim stanjima ili poboljšanju navika spavanja i uključivanja tjelesnih aktivnosti u dnevnu rutinu, može uticati na to da simptomi potpuno nestanu. Ali ako problem ne prolazi i simptomi postanu ozbiljni bez logičnog objašnjenja, Gillspie smatra da je vrijeme da porazgovarate s ljekarom.

Najčešće je osjećaj da imamo maglicu u mozgu upozorenje da bi trebalo da se pozabavite sobom. Kako živimo u kulturi kada nas okružuju nezdrave navike, poput manjka sna, stresa i loše ishrane prehrane, previše posla, treba se i time pozabaviti. Umjesto da u kući provedete dan, izađite na vazduh, prošetajte, družite se ili opustite na način koji vama najviše odgovara.

Bonus video: