Stvara salo: Namirnicu lošu za zdravlje jedemo svakodnevno

Visok nivo masnoće na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara

10747 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naučnici su otkrili da je masnoća na stomaku, poznata i kao visceralna masnoća, najštetnija vrsta masti. Naime, visok nivo masnoće na stomaku povećava rizik od srčanih bolesti, srčanog i moždanog udara, rezistencije na insulin, pa čak i određenih karcinoma, smatraju stručnjaci iz Johns Hopkins Medicine.

Iako je vježbanje jedan od najboljih načina za smanjivanje masnoća na stomaku i poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, vaša ishrana takođe igra veliku ulogu u veličini vašeg struka. Ako se pridržavate zdrave ishrane bogate cjelovitom hranom, možete spriječiti nakupljanje masnoća na stomaku, piše Gloria.

Jedna od namirnica koju je nauka usko povezala s masnoćama na trbuhu je bijeli hljeb.

Kako je bijeli hljeb povezan sa salom na stomaku?

U jednoj studiji istraživači sa Univerziteta Tufts oko dvije godine su pratili prehrambene navike 459 sredovječnih osoba. Na osnovu izbora hrane, svrstani su u šest grupa po načinu prehrane. Studija objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, otkrila je važnu razliku: dok su oni učesnici koji su jeli tipičnu američku hranu "od mesa i krompira" dobili najviše ukupne težine, ona je bila ravnomjernije raspoređena po cijelom tijelu. S druge strane, ljudi koji su jeli najveću količinu bijelog hljeba i druge visoko rafinirane namirnice dobili su najviše masnoća na stomaku.

U zasebnom pregledu British Journal of Nutrition, istraživači su otkrili da konzumiranje manje bijelog hljeba, kao i mediteranska ishrana mogu pomoći da se smanje kilogrami i masnoća na stomaku.

Zašto bijeli hljeb prouzrokuje masnoće na stomaku?

Studije koje povezuju bijeli hljeb s masnoćom na stomaku mogu da pokažu da postoji veza između konzumacije bijelog hljeba i masti na trbuhu, ali ne i zašto bijeli hljeb dovodi do masnoće na stomaku. Međutim, istraživači imaju nekoliko teorija.

Kao prvo, bijeli hljeb ima puno kalorija i jednostavnih ugljenih hidrata, a siromašan je vlaknima, zdravim masnoćama i proteinima. Kao rezultat, bijeli hljeb klasifikovan je kao hrana s visokim glikemijskim indeksom. Hrana s visokim udjelom GI jednostavno vas ne zasiti kao što to čini druga hrana, što može prouzrokovati prejedanje i debljanje.

Drugi način na koji bijeli hljeb može prouzrokovati debljanje i salo na stomaku je taj što podstiče oslobađanje insulina u tijelu. Insulin je hormon koji luči gušterača i koji izvlači šećer iz vašeg krvotoka u jetru, masnoću i mišiće. Kada jedete više jednostavnih ugljenih hidrata, oslobađa se više insulina i vjerojatno će se više glukoze pohraniti kao masnoća i mast na stomaku.

Istina je da je bijeli hljeb povezan s povećanim rizikom od masnoće na stomaku , ali to ne znači da hljeb kompletno morate izbaciti. Integralni hljeb s puno vlakana zapravo je povezan s manje trbušnog sala kada se konzumira uz zdravu ishranu.

Bonus video: