Sunce, more, voda u bazenu: Zaboravljate li da zaštitite kosu?

Kosa neće gorjeti na isti način kao koža, ali svejedno može biti oštećena štetnim sunčevim zracima. I nijesu samo sunce i more ono što moramo uzeti u obzir tokom ljeta. Tu su i alati za oblikovanje kose i klima uređaji zbog kojih nezaštićeni pramenovi postaju još ranjiviji

4459 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Nakon nanošenja kreme za sunčanje od vrha čela do vrhova nožnih prstiju, obično se osjećamo dobro zaštićeno i spremni smo za uživanje na otvorenom. Međutim, na jednu ključnu stvar jako često zaboravimo – naša kosa. Sunce, so ili hlor, pogotovo u kombinaciji jedno s drugim, kosu mogu učiniti suvom i oštećenom. I ako smatramo da vodimo računa o svojoj kosi, zaštita kose od sunca, mora i hlora je korak koji većina nas često preskače ili u potpunosti zaboravlja, piše journal.hr.

Kosa neće gorjeti na isti način kao koža, ali svejedno može biti oštećena štetnim sunčevim zracima. I nijesu samo sunce i more ono što moramo uzeti u obzir tokom ljeta. Tu su i alati za oblikovanje kose i klima uređaji zbog kojih nezaštićeni pramenovi postaju još ranjiviji. Kosa je onda suva, a njena boja brže oksidira nego tokom hladnijih mjeseci. Zato, umjesto da brinete o popravljanju štete nakon što je ona već nastala, postoje preventivni koraci koje biste mogli preduzeti kako biste zaštitili kosu dok uživate ljetnjim radostima.

Rjeđe perite kosu

Prečesto pranje može iz kose ukloniti njezina prirodna ulja što dovodi do suvoće i iskrzanih krajeva. Pokušajte da perete kosu samo jednom ili dva puta nedjeljno, a u međuvremenu koristite suvi šampon kako bi vam kosa izgledala čisto. Kada perete šamponom, isperite kosu hladnom vodom.

Odaberite prirodne regeneratore za kosu

Klasični proizvodi za njegu kose, poput regeneratora, prepuni su hemikalija i povećavaju nakupljanje viška proizvoda u vašoj kosi. To je otežava i ne dozvoljava joj da zablista punim sjajem jer zagušuje vlasište, a od zdravog vlasišta kreće zdrava, lijepa i sjajna kosa. Zato je dobro rješenje, na primjer, kokosovo ulje. Ono je odličan regenerator jer ima sposobnost dubokog prodiranja u folikule vlasi. Sve što je potrebno jeste otopiti kokosovo ulje, nanijeti ga direktno na kosu i pustiti da odstoji 30 minuta. Arganovo ulje se takođe može koristiti za vraćanje vlage suvoj i oštećenoj kosi. Nanesite nekoliko kapi na vlažnu kosu i dobro ju počešljajte kako biste ga rasporedili po cijeloj kosi, i to je to.

Kao i za kožu, postoji zaštita i za kosu

Ako planirate dug dan na plaži, zaštitite kosu uz proizvode s UVA zaštitom poput kreme, ulja ili spreja za kosu. Ovakvi proizvodi su posebno kreirani kako bi je štitili od sunca i možete ih naći u svakoj drogeriji. To je ulaganje koje se definitivno isplati i naročito je važno ako imate farbanu kosu jer vam sunce može promijeniti boju. Možete nositi šešir sa širokim obodom, tako će zaštita vaše kose definitivno biti na vrhuncu.

Pripremite se za bazen

Hlor posebno šteti kosi zbog svojih dehidrirajućih svojstava, a ako imate izblajhane pramenove, kosa čak može postati zelena. Pripremite kosu prije plivanja tako što ćete je pokvasiti običnom vodom ili nanesete regenerator prije ulaska u bazen. To će djelovati kao prepreka između vaše kose i vode u bazenu i osigurati da vam kosa ne upije toliko hlora. Za dodatnu zaštitu možete nositi i kapu za plivanje. Poslije isperite kosu mješavinom jabukovog sirćeta i vode kako bi se u potpunosti riješili hlora iz kose.

Redovno šišajte kosu

Redovno šišanje posebno je važno tokom ljetnjih mjeseci kada je kosa sklonija oštećenjima. To je jedini način za uklanjanje ispucalih vrhova i zdrav i lijep izgled kose.

Bonus video: