Hrana je najčešći uzrok crijevnih infekcija u ljetnjim mjesecima

Pravilnim izborom probiotskog preparata spriječava se nelagodnost tokom ljetnjih mjeseci, i omogućava se uživanje u dugo isčekivanim ljetnjim putovanjima

17657 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Bulardi
Foto: Bulardi

U Crnoj Gori najčešće dijagnostikovane bolesti koje se prenose hranom su virusima uzorkovani gastroenteritisi, trovanja hranom uzorkovana stafilokokom aureusom, salmoneloze i kampilobakterioze.

dr. Danijela Stojanović, spec infektolog
dr. Danijela Stojanović, spec infektologfoto: Bulardi

Crijevne infekcije nastaju kao posljedica unošenja hrane ili vode, kontaminirane patogenim mikroorganizmima i njihovim toksinima, kao i preko zagađenih predmeta sa kojima je osoba bila u kontaktu, kontaminacijom preko prljavih ruku. Nakon konzumiranja hrane ili vode, do pojave prvih simptoma bolesti može da prođe od nekoliko časova do nekoliko dana, to prije svega zavisi od odbrambenih snaga organizma i od količine mikroorganizma koje su unešene u organizam kao i njihove invazivnosti.

Mlad i nezreo organizam djeteta posebno osetljiv na digestivne poremećaje izazvane crijevnim infekcijama koje zbog dijareje, povraćanja i visoke sklonosti dehidraciji mogu biti i životno ugrožavajuće. Takođe je osjetljivija i populacija starije životne dobi, hronični pacijenti, osobe sa poremećajem imunološkog sistema, koji su primjenjivale antibiotsku terapiju, gde je češći uzročnik infekcije Clostridium difficile.

Mjesto ulaska patogenih mikroorganizma i njihovih toksina je sluzokoža želuca i crijeva, te kod većine crijevnih infekcija kliničkom slikom dominiraju gastrointestinalni simptomi mučnina, povraćanje, tečne stolice, bolovi u trbuhu u vidu grčeva, sa ili bez povišene temperature.

Terapija zavisi od vrste uzročnika i težine kliničke slike. Glavna komponenta terapije je nadoknada vode i elektrolita - oralna ili parenteralna rehidratacija uz ostalu simptomatsku terapiju koja se prije svega zasniva na primjeni probiotskih preparata. Budući da su bakterijske dijareje, spontano izlječiva oboljenja, primena antibiotika je rijetko neophodna, tj. opravdana je samo u određenim slučajevima.

Probiotici su živi mikroorganizmi (bakterije i kvasnice). Kada se uzimaju u dovoljnoj količini imaju pozitivan uticaj na probavni sistem. Naš probavni sistem predstavlja jedan složeni sistem u kome domaćin i crijevna mikroflora žive u ravnoteži. Mikrofloru čine svi mikroorganizmi u crijevima, i to u najvećoj mjeri anaerobne bakterije, ali i gljivice (kvasci), prabakterije, virusi i protozoe. Mikroflora je važna za regulaciju i razvoj funkcije imunog sistema, zaštitu od infekcija, odbranu od alergena i patogenih mikroorganizama.

Bulardi
foto: Bulardi

Do narušavanja mikroflore može doći usled bolesti, stresa, pod dejstvom lijekova (prije svega antibiotika), alergija. Kada se ravnoteža naruši, u pomoć nam dolaze probiotici! Probiotici ne mogu da zamjene prirodnu mikrofloru u crijevima, ali će obavljati njenu funkciju i time omogućiti da se ona oporavi i vrati obavljanju svojih vitalnih funkcija.

Probiotski preparati mogu sadržati različite probiotske kulture ili mješavine nekoliko kultura. Probiotski preparati moraju biti formulisani tako da probiotski sojevi koji se nalaze u njima ostaju otporni na dejstvo želudačne kiseline i žučnih soli, kako bi u dovoljnoj količini dospjeli do crijevnog trakta i ispoljili svoj efekat.

Bulardi® sadrži 5 milijardi ćelija probiotske kvasnice Saccharomyces boulardii.

Prednosti kvasnice u odnosu na probiotske bakterije ogledaju se prije svega u mehanizmu njenog djelovanja u crijevima. Saccharomyces boulardii poput sunđera upija i vezuje za sebe sve patogene mikroorganizme i izbacuje ih iz organizma. Ne vrši kolonizaciju digestivnog trakta i ne narušava normalnu crijevnu floru. Djeluje u crijevima najviše još 3 do 6 dana po prestanku uzimanja, nakon čega se fecesom u potpunosti odstranjuje iz organizma. Upravo zbog svog jedinstvenog mehanizma djelovanja, pogodan je za primjenu kod dijareja različitih indikacija. Bulardi® je prvi izbor i kod akutne infektivne i antibiotske dijareje, jer je kao gljivica otporan na djelovanje antibiotika, pa se može uzimati u isto vrijeme sa njim, što nije slučaj kod drugih probiotskih preparata.

Da bi se spriječila pojava putničke dijareje savjetuje se preventivno uzimanje 1 kapsule dnevno 5 dana prije puta i sve vrijeme trajanja putovanja, i za djecu i za odrasle.

Probiotski preparati sadrže žive mikroorganizme i zato su osjetljivi na ambijentalne uslove, pa im je i potrebna dodatna zaštita.

U apoteci prilikom kupovine treba posebno obratiti pažnju na pakovanje probiotskog preparata. Inovativno a-tech pakovanje u vidu kesice sa inertnim gasom u koju je upakovan svaki blister, obezbjeđuje zaštitu probiotske gljivice od ekstremnih ambijentalnih uslova tokom ljeta, i garantuje efikasnost preparata sve do kraja roka upotrebe. Naime, važno je da na spoljašnjem pakovanju bude naznačen broj probiotskih ćelija, koji se izražava u CFU, u momentu isteka roka koji obično iznosi 2 godine, a ne samo u momentu pakovanja.

Pravilnim izborom probiotskog preparata spriječava se nelagodnost tokom ljetnjih mjeseci, i omogućava se uživanje u dugo isčekivanim ljetnjim putovanjima.

Bulardi® Probiotik ima trenutni efekat i dokazanu sigurnost zbog čega je izbor broj jedan u terapiji svih dijareja!

dr Danijela Stojanović, spec infektolog