PRAVILAN IZBOR DOBAR I ZA MRŠAVLJENJE

Ishrana prema krvnim grupama: Šta jesti, a šta izbjegavati

Osim što je dobra za naše zdravlje, pravilna ishrana može nam pomoći i u gubitku viška kilograma

14537 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pravilna prehrana izuzetno je važna za zdrav i dug život, a ljekar Peter D'Adamo tvrdi kako ishranu treba prilagoditi svojoj krvnoj grupi. Osim što je dobra za naše zdravlje, pravilna ishrana može nam pomoći i u gubitku viška kilograma, ali važno je znati koje namirnice su za koga preporučljive, piše Večernji list.

Krvna grupa 0

Ishrana bi trebala da bude bazirana na visokom unosu proteina, nemasnog mesa, mlječnih proizvoda, ribe, povrća, mahunarki. Za mršavljenje su najbolji morski plodovi, alge, crveno meso, brokula, spanać i maslinovo ulje, dok pšenicu, kukuruz i mlječne proizvode treba izbjegavati.

Krvna grupa A

Treba da izbjegavate meso i birate vegetarijansku ishranu s mnogo mahunarki, voća i povrća i cjelovitih žitarica. Za mršavljenje su najbolji plodovi mora, povrće, ananas, maslinovo ulje i soja, a treba izbjegavati mlječne proizvode, pšenicu, kukuruz i pasulj.

Krvna grupa B

Izbjegavajte kukuruz, paradajz, kikiriki i sjemenke susama. Pileće meso može takođe biti loš izbor. Jedite zeleno povrće, jaja, crveno meso i mlječne proizvode s nižim postotkom masti. Za mršavljenje treba da birate zeleno povrće, jaja i džigericu, a izbjegavajte piletinu, kukuruz, kikiriki i pšenicu.

Krvna grupa AB

Vaša bi ishrana treba da uključuje morske plodove, mlječne proizvode i zeleno povrće zbog manje količine želudačne kisjeline. Izbjegavajte kofein, alkohol i dimljene suhomesnate proizvode. Za mršavljenje su najbolji plodovi mora, zeleno povrće i alge, a treba izbjegavati piletinu, kukuruz, heljdu i pasulj.

Preporučujemo za Vas