Prepoznajte anksioznost: Znojenje, crne slutnje, strašni snovi...

Osjećaj da će se uskoro dogoditi nešto loše definitivno je jeziv. Srećom, to ne mora da znači da će vam se zaista dogoditi išta loše

6073 pregleda 141 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Anksioznost može biti neotkrivena jer je tako teško utvrditi je. Ali ako se ikada osjećate kao da nešto nije sasvim u redu, postoji prilično velika vjerojatnoća da je to tjeskoba. Bez obzira osjećate li neprijatnost ili fizički osjećaj koji ne možete sasvim da definišete i umirite, moguće je da je riječ o simptomu tjeskobe.

Ovo je prirodni odgovor vašeg tijela na strah. Anksioznost je prije svega odgovor na strah. Uloga anksioznosti je da nas zaštiti od opaženih prijetnji.

Anksioznost možemo iskusiti kad osjetimo da su ugroženi naš socijalni status, ugled, budući život, egzistencija, emocionalna sigurnost ili vještine. Ljudi takođe mogu osjetiti opštu anksioznost jednostavno zbog straha od nepoznatog u svakodnevnom životu.

Možda se ne osjećate pretjerano tjeskobno, ali vaše tijelo još uvijek ima načina da vam kaže da je pod stresom. Simptomi anksioznosti nijesu uvijek očiti, ali nam mogu ‘šaptati’, prenoseći svoju poruku rječnikom nelagode.

Ovih sedam neprijatnih osjećaja se zapravo mogu objasniti tjeskobom, tvrde stručnjaci, prema istraživanju Bustlea.

Čudne fizičke senzacije

Tjeskoba nije samo mentalno iskustvo. Takođe se manifestuje na razne fizičke načine, zbog kojih se možete osjećati jezivo ako nijeste sigurni šta ih izaziva. Anksioznost se često manifestuje na fizičke načine zbog kojih se možete osjećati kao da hodate po ukletoj kući. Možda ćete osjetitijezu na vratu ili rukama, ubrzan rad srca ili prazninu u stomaku. Sve to se događa zbog povećanog adrenalina u našem krvotoku, prenosi Novi list.

Osjećaj odvojenosti od tijela

Ako ikada iskusite osjećaj lebdjenja iznad sebe, moguće je da imate simptom anksioznosti koji se naziva disocijacija. Ponekad se anksioznost može manifestovati kao disocijativno iskustvo u kojem se osjećamo nepovezano ili odvojeno od stvarnosti. Stvari oko nas mogu izgledati čudno ili pogrešno. Ovo iskustvo, iako je zasigurno vrlo jezivo, normalno je. Rezultat je toga što se naš mozak štiti kada nervni sistem postane preopterećen. Naravno, ako ste posebno zabrinuti ili se to često događa, razgovor sa stručnjakom za mentalno zdravlje mogao bi vam pomoći.

Pojačano znojenje

Ako primijetite da se preznojavate više nego obično, to bi mogao biti siguran način da kažete da ste anksiozni. Anksioznost bi moglo izazvati bilo šta, od gužve u saobraćaju, novog posla, odlaska na sastanak, razvoda, preseljenja u novi grad, odlaska na zabavu. Anksioznost može proizlaziti iz malih i velikih stvari.

Crne slutnje

Osjećaj da će se uskoro dogoditi nešto loše definitivno je jeziv. Srećom, to ne mora da znači da će vam se zaista dogoditi išta loše. Naše misli mogu se preusmjeriti da postanu slutnja ili čak paranoja. Svijet oko sebe možemo vidjeti kao mračan. Koliko god je ovo neprijatno, obićno je riječ o instiktima za koje možemo biti zahvalni našim ranim ljudskim predacima. Utjehu možete potražiti znajući da će najvjerovatnije proći.

Sablasni snovi

Noćne more su jedno od najstrašnijih iskustava ljudskog mozga. Ponekad vam se čini kao da ste se probudili iz sopstvenog horor filma. I dok je to često jednokratno, sablasni snovi takođe mogu biti način na koji vaš mozak obrađuje dnevne tjeskobe dok spavate.

Snovi su često predmet sukoba i dinamike zbog kojih nam je neprijatno, ali kojih nijesmo u potpunosti svjesni. Sposobnost naše mašte da vrti uznemirujuće scenarije i događaje može nam ostaviti osjećaj nelagode, ali u krajnjem nam skreće pažnju na tjeskobe i brige koje su nam duboko važne. Otkrivanje snova koji se ponavljaju i njihovo značenje moglo bi vam donijeti malo olakšanja.

Otkucaji srca u grlu

Iako se možda osjećate poput lika u zastrašujućem filmu, vjerojatno imate samo simptom tjeskobe. Možete osjetiti lupanje srca u grlu, vratu ili u grudima. To jako uznemirava one koji pate od tjeskobe. Bilo koje lupanje srca važno je provjeriti s ljekarom. Istovremeno, to može postati dobar način da shvatite šta vas brine i kada.

Drhtanje koljena

Ako ste ikada osjetili da vam se noge nekontrolirano tresu ili fizički neprestano drmate nogom gore-dolje, ali nijeste sasvim sigurni zašto, možda imate simptom anksioznosti. Ako ste ikad vidjeli osobu u nekoj od čekaonica kojoj se noga trese brže nego što ste mislili da je prikladno, to je tjeskoba koja napušta tijelo. To je izlaz za hormone stresa. Dakle, iako drhtanje nogu možda nije najbolja navika, bilo bi dobro znati da je to samo način na koji vaše tijelo prolazi kroz loše osjećaje.

Bonus video: