Problemi na koži lica: Možda ih izaziva hrana koja vam ne odgovara

Ljekarka otkriva četiri tipa lica - onog osjetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mliječne proizvode

4990 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Lice je ogledalo zdravlja, posebno kod određenih i ponavljajućih problema. Njihov najčešći uzrok je nezdrava prehrana, kao i loša tolerancija organizma i reakcija na neke namirnice.

Ljekraka Nigma Taib predstavila je infografiku koja otkriva četiri tipa lica - onog osjetljivog na vino, odnosno alkohol, šećer, gluten i mliječne proizvode.

1. Vinsko lice

Tipični simptomi su naglašene bore između obrva, crvenilo oko očiju, spušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s perutavim dijelovima duž obraza, crvenkasti obrazi i nos kao i duboko usječene linije ispod nosa prema usnama. Uzrok je pretjerano konzumiranje alkohola. On dehidrira kožu što pogoršava izgled bora, a šećer u alkoholu uništava kolagen u koži.

2. Glutensko lice

Tipični simptomi su natečeni i crveni obrazi, akne koje se pojavljuju uz rub vilice kao i pigmentirane mrlje oko brade. Pretpostavlja se da je oko 15 odsto ljudi osjetljivo na gluten, a najčešća je posljedica 'natečeno lice' koje nastaje kao posljedica upale, koju tijelo proizvodi u reakciji na gluten koji ne može da svari. Često stanje je rosacea - pojačano crvenilo i koža kao providna s izraženim kapilarama.

3. Mliječno lice

Tipični simptomi su natečeni kapci kao i područje ispod očiju s izraženim tamnim podočnjacima. Često se javljaju i sitne bijele bubuljice po licu, naročito na području brade, piše Elle. To sve mogu biti znakovi da organizam ne tolerira laktozu zbog gubitka određenih enzima. Neki od uzroka mogu biti i hormoni koji se danas često nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima poput jogurta, sira, pavlake...

4. Šećerno lice

Kod lica pojedinca osjetljivog na šećer, najčešći simptomi su bore i linije na čelu, natečenost područja ispod očiju kao i osjećaj suve, stanjenje kože. Takođe, česti su bolne, potkožne bubuljice koje se mogu javiti na bilo kojem području lica. Šećer je okidač procesa u kojem se molekuli glukoze vezuju za kolagen, zbog kojeg on postaje krut, a koža gubi elastičnost.

Bonus video: