Rashladite se za minut: Najvažnije su ove tačke na tijelu

Postoje brojni trikovi i savjeti koji su tu da nam olakšaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je stavljanje hladnog pritiska na određene "vruće" tačke na tijelu

8233 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ljeto je, očekivano, donijelo visoke temperature, kojima se ne nazire kraj. Iako će mnogi, uprkos svemu što donosi velika vrućina uvijek dati prednost suncu i visokim temperaturama, pred prihvatljivijim temperaturama u kombinaciji s kišom, bitno je ne zaboraviti rashladiti se - i znati kako se rashladiti.

Toplotni udar je nešto što se mora ozbiljno shvatiti. Kad tijelo proizvede previše toplote ili upije previše vrućine, može doći do ozbiljnih posljedica. Postoje brojni trikovi i savjeti koji su tu da nam olakšaju život na visokim temperaturama, a jedan od njih je stavljanje hladnog pritiska na određene "vruće" tačke na tijelu.

Ovaj trik brzo djeluje i spašava na plus 40. Za stavljanje pritiska koristite led ili rashlađenu bocu vode i osjetićete olakšanje. Tačke na koje treba da naslonite hladne predmete su:

  • gležnjevi
  • iza koljena
  • zglobovi
  • mjesto savijanja lakta
  • vrat
  • sljepoočnice

Zašto su te tačke najbolja mjesta za brzo hlađenje?

Kada su u pitanju vrat i zglobovi, riječ je o mjestima koja su pulsne tačke, odnosno područja na kojima možete osjetiti puls jer su vene blizu površine kože. Budući da su tako blizu, kada ih stavite u kontakt s nečim hladnim baš zbog te blizine, brže se spušta temperatura tijela.

Međutim, vrat i zglob na ruci nijesu jedine pulsne tačke na tijelu (iako su vjerovatno najdjelotvornije). I druga pomenuta mjesta takođe spadaju u tu kategoriju i iz istog razloga treba da budu tačke pritiska.

Koju ćete tačku koristiti za rashlađivanje u određenom trenutku, zavisi od vaše aktivnosti. Koristite onu koja je najprikladnija u određenom trenutku.

Na primjer, ako vježbate, omotavanje vlažne trake oko zgloba, lakta ili vrata jednostavan je način da se rashladite.

Ako se samo "kuvate" na kauču, možete staviti pritisak na gležnjeve, koljena i druge pomenute točke. S obzirom na to da se ne krećete, možete umotati kockice leda u krpu.

Što se tiče vremena - neki preporučuju da se led na pomenute točke stavlja po minut, ali dogovora u tom pitanju nema. U svakom slučaju radite ono što vam je prijatno. Takođerpazite da pritisak koji stavljate ipak nije prehladan (led omotajte u peškir ili krpu).

Naravno, imajte na umu da to nije konačno rješenje i stopostotni lijek za vrućinu, ali je dobrodošla pomoć. U nastavku donosimo još nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se rashladite na najvećim vrućinama, piše zadovoljna.hr.

Pijte puno vode

Ovaj savjet je toliko puta izgovoren i napisan, ali uvijek je dobro još jednom ponoviti koliko je voda važna. Hidratacija je ključna kada tijelo pokušava da održi pristojnu temperaturu. Znojenje, iako ponekad neprijatno, takođe je način na koji se tijelo hladi. Iako je gotovo svaka tečnost bolja od nikakve tečnosti, imajte na umu da ništa nije dobro kao voda. Pripazite i da ne pijete previše kafe, ona je diuretik i može imati dehidrirajući učinak.

Izbjegavati boravak na suncu od 11 do 17 sati

Ni ovaj savjet nije ništa novo - od 10 do 17 sati pokušajte da izbjegnete boravak na direktnom suncu, a posebno između 11 i 14 sati jer se radi o periodu kada je najveća mogućnost za dobijanje opekotina od sunca.

Ograničavanje izloženosti suncu u pomenutim periodima ograničiće i šanse za pregrijavanje. Ako tokom tog vremenskog razdoblja ne možete izbjeći boravak na suncu, pobrinite se za zaštitu i da vaša odjeća bude prikladna. Nosite široku odjeću od pamuka i obuću u kojoj vam se noge neće znojiti. Ne zaboravite šešir i naočari za sunce.

Jedite ljutu hranu

Iako zvuči nelogično, istinito je - ljuta hrana zapravo će vam pomoći da se rashladite. Ona pojačava cirkulaciju krvi i zbog toga se znojite, a kako smo već napisali, znojenje je proces kojim se tijelo hladi.

Jedite više salate

Sigurno vam svakodnevno paljenje rerne nije omiljena aktivnost u ljetnjim mjesecima. Iako nećete odustati od kuvanja, u najtoplijim danima pokušajte sda se što češće počastite hladnom salatom umjesto, recimo, hamburgerom. Ona će vas osvježiti i rashladiti.

Bonus video: