U trendu je jesti samo bjelanca: Evo zašto to nije pametno

Jaja su među namirnicama sa najvećom nutritivnom vrijednošću, pod uslovom da ih jedete cijela. Ako ne jedete žumance propuštate ključne mikronutrijente

8343 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Između bjelanaca i žumanaca postoji velika razlika u kalorijskoj vrijednosti. Tako bjelanca imaju samo 17 kalorija, dok ih u žumancima ima 55. Šoljica bjelanaca od jaja sadrži oko 26 grama proteina, 126 kalorija, manje od dva grama ugljenih hidrata i zanemarivu količinu masti, ali više od svega ima vode: samo su oko 10 posto bjelanceta proteini, a voda čini čak 90 posto bjelanceta, kaže dijetetičarka Emma Newell.

"Jaja su među namirnicama s najvećom nutritivnom vrijednošću, pod uslovom da ih jedete cijela, bjelance i žumance. Iz jednog velikog jaja dobijete čak 13 esencijalnih vitamina i minerala, 6 grama proteina i samo 70 kalorija – objasnila je Newell.

Ona kaže da neki izbjegavaju žumance jajeta jer sadrži malo masti i oko 200 miligrama holesterola, ali ako ne jedete žumance, ističe, propuštate ključne mikronutrijente poput luteina i zeaksantina, dva karotenoida bitna za zdravlje očiju; kolin koji poboljšava pamćenje i fizičke performanse i folate, za koje se zna da smanjuju oštećenja živčanog sistema fetusa.

Takođe, dodaje, žumance je bogato vitaminom B12, riboflavinom i A, D i K vitaminima.

"Ako jedete samo bjelanca, iako su puna bjelančevina, ne možete obezbijediti odgovarajuću ishranu, jer nemaju drugih makro i mikronutrijenata, što može umanjiti sitost – rekla je Newell za Real Simple i dodala da, iako žumanca sadrže holesterol, studije pokazuju da ukupne zasićene masti imaju veći uticaj na nivo holesterola u tijelu, a time i na rizik od srčanih bolesti.

Zato Newell ističe da oni koji su u opasnosti od srčanih bolesti mogu bez brige konzumirati cijela jaja, naravno ako uopšteno slijede uravnoteženu prehranu koja uključuje cjelovite žitarice, voće i povrće.

Ako ipak želite da jedete samo bjelanca, dijetetičarka preporučuje omlet od njih s puno svježeg povrća, malo sira i krompira.

Bonus video: