Kad u snu ne možete da dišete: Ovo su znaci da patite od apneje

Kada prestanete da dišete i vaš mozak pošalje poziv u pomoć, vi se budite iako često toga nijeste ni svjesni. Vaš mozak treba da bude budan punih 30 sekundi kako bi prepoznao da se zapravo probudio

6036 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pinterest
Ilustracija, Foto: Pinterest

Apneja je poremećaj spavanja, a oboljeli najčešće prestaju da dišu u snu na neko vrijeme i to više puta tokom noći ili poslijepodnevnog spavanja.

Najčešći tip poremećaja je opstruktivna apneja u spavanju. Do nje dolazi kada vaš jezik, krajnici ili drugo mekano tkivo u zadnjem dijelu grla blokiraju vaše disajne puteve. Kada pokušate da udahnete, vazduh ne može da prođe. Centralna apneja u snu javlja se u manjem broju slučajeva, a do nje dolazi jer mozak ne signalizuje tijelu da diše kad treba.

Ovaj poremećaj češće se pojavljuje kod muškaraca i to čak kod sedam odsto odraslih, objašnjava David M. Rapoport, stručnjak iz Zdravstvenog centra za spavanje u Njujorku.

Trenuci kada vaše tijelo ne dobija dovoljno kiseonika, odnosno apneja traje između 10 i 20 sekundi i to nekoliko puta u snu. Može trajati i duže.

Do četiri prekida u jednom satu smatraju se normalnim, ali ako imate više od 15, u težim slučajevima i do 60, bolujete od apneje, ozbiljnog i opasnog poremećaja, napominje Rapoport.

Dugotrajni poremećaj spavanja povezan je s nepravilnim otkucajima srca, hipertenzijom, a čak i sa srčanim udarom. Rano otkrivanje i postavljanje dijagnoze i započinajnje terapije na vrijeme može smanjiti rizik.

1. Stalno ste umorni

Izmorenost je jedan od glavnih simptoma apneje. Kada prestanete da dišete i vaš mozak pošalje poziv u pomoć, vi se budite iako često toga nijeste ni svjesni.

Vaš mozak treba da bude budan punih 30 sekundi kako bi prepoznao da se zapravo probudio.

Buđenje, iako traje samo na nekoliko sekundi može poremetiti vaš ciklus spavanja i učiniti vas umornim ujutro. Ako se često osjećate umorno, posjetite ljekara jer to može biti simptom i drugih poremećaja i bolesti.

2. Glasno hrčete

Glasno hrkanje je drugi veliki simptom apneje.

Ali, ne hrču svi koji imaju apneju, i nemaju svi koji hrču apneju, objašnjava ljekar Majkl Breus, saradnik u Zdravstvenom centru za spavanje

On dodaje da spavanje sa djelimično začepljenim disajnim putevima u nosu i sinusima izaziva vibracije što rezultira zvukom hrkanja. Ali, stručnjaci ističu da se ipak treba zabrinuti u pauzama kada ne hrčete jer to ponekad označava upravo prestanak disanja.

Ako nema prolaska kiseonika kroz nozdrve, ne može biti ni zvuka, objašnjavaju ljekari.

Uz zvuk hrkanja, vaši partneri mogu primijetiti dahtanje i to kako se mučite da udahnete vazduh dok ponovo počinjete da dišete. To može biti zabrinjavajuće za nekoga ko spava pored vas, a vi vjerojatno nećete ni primijetiti.

3. Možete zaspati bilo gdje i bilo kada

Ako ne možete spriječiti to da zaspite u bioskopu ili dok gledate televiziju to može biti znak izmorenosti koji upućuje na apneju. To zapravo i ne čudi jer se vaš san tokom noći više puta prekida.

Ako ste jedna od onih osoba koja uvijek kaže: ah, normalno je da zaspim bilo kada i bilo gdje, onda nešto nije u redu jer to nije nimalo normalno i trebal da razgovarate sa ljekarom da vas pošalje na ozbiljno ispitivanje, naglašava Rapoport.

Ova navika ne predstavlja samo banalne probleme poput propuštanja filma ili nekog događaja, može se dogoditi i za vrijeme vožnje, a tada to postaje životni rizik i za vas i za druge.

4. Razdražljivi ste i imate problema s pamćenjem

Česte promjene raspoloženja, problemi s pamćenjem i koncentracijom mogu biti znak problema sa snom.

Kada se budite više od 5 do 15 puta u satu, vaše tijelo ne može da dosegne duboke i obnavljajuće faze koje su mu potrebne kako bi funkcionisalo ispravno.

To može uticati na pamćenje jednostavnih detalja kao što su sjećanje gdje ste parkirali auto, može poremetiti koncentraciju i obavljanje dnevnih obaveza. Takođe, loš san utiče i na raspoloženje, pogotovo kada se to događa svaku noć.

5. Jutro počinje s glavoboljom

Kada ne dišete pravilno, u vašem mozgu se događa nedostatak kiseonika, a to prouzrokuje jutarnje glavobolje. Ovo nije uobičajen razlog glavobolje i ona prestaje nakon sat ili dva nakon buđenja, kada mozak dobije potrebne količine kiseonika.

6. Budite se kako bi otišli da mokrite

Noćni odlasci u toalet mogu biti posljedica starenja i problema sa prostatom ili konzumacije velike količine tečnosti prije spavanja, ali su takođe i jedan od znakova apneje.

Osobe koje pate od apneje često nakon prestanka disanja se probude i odlaze da mokre, objašnjava Breus. Kada ste u slabijoj fazi sna puno ćete se lakše probuditi zbog pritiska u bešici.

7. Budite se sa suvim grlom i ustima

Kada hrčete s otvorenim ustima u razdoblju disanja udišete dosta vazduha i vaše tijelo ne proizvodi dovoljno pljuvačke pa je sasvim normalno da se grlo osuši. Zbog toga se često budite žedni. Ovo nije uobičajen razlog apneje, ali ako se događa skoro svako jutro treba da se posavjetujete sa ljekarom.

Apneja nije nerješiv problem, ali neće svakome pomoći iste stvari. Spavanje na boku, stomatološke proteze koje pomažu da disajni putevi ostanu otvoreni, posebni aparati, ali i operacije, moguća su rješenja ovog zdravstvenog problema.

Bonus video: