Ove godine Crnogorci su imali najveće opadanje kose!

“Po mišlenju Dr Arsove, tretman mezonitma ostaje zlatni standard u tretmanima za stimulaciju rasta kose nakon što se opadanje kose stavi pod kontrolu. Sa tretmanom mezonitma može kompletno da se vrati izgubljena kosa zbog sezonskog opadanja. Samo sa adekvatnom terapijom može da se spriječi produženo opadanje kose i kompletno da se vrati izgubljena kosa.”

23910 pregleda 37 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Kerber
Foto: Poliklinika Kerber

Život strogo podliježe cikličnim promjenama i mi smo razvili dnevno-noćni kao i godišnji biološki ritam da bi se biološke funkcije našeg tijela sinhronizirali sa faktorima okoline. Naši polni hormoni, imunitet , naše raspoloženje i čak i naša kosa se mijenja tokom godine. Ali tipične sezonske fluktacije su počele da odstupaju od normale usljed globalnih promjena i klimatskih faktora. Samim tim, naš biološki ritam ne prati svoj uobičajeni obrazac.

Ove godine imali smo dugo i toplo ljeto u kojem smo svi beskrajno uživali, ali pored brojnih benefita koje sunce pruža našem tijelu i raspoloženju, kosa nažalost ove godine nije bila u toj beneficiranoj grupi.

Svima je poznato jesenje sezonsko opadanje kose koje se javja obično u oktobru. Ali ove godine se svi žale na opadanje koje je počelo još od sredine ljeta. Da bi smo razjasnili razloge tog opadanja i da bi smo našli rješenje obratili smo se Dr Eleni Arsovoj trihologu iz Poliklinike Rezidencija Zdravlja Kerber.

Poliklinika Kerber
foto: Poliklinika Kerber

Sezonsko opadanje se javlja usljed promjene u nivou hormona melatonina, hormona za koji se smatra da ima značajnu ulogu u ritmu rasta kose objašnjava Dr Arsova. Tokom ljeta, dan traje duže i samim tim stvaranje melatonina u našem tijelu je smanjeno, što za posljedicu ima prelaz naše dlake u fazu mirovanja iz koje na jesen prelazi u fazu opadanja.

Ove godine sezonsko opadanje je počelo mnogo ranije, čak već krajem jula i traje još uvijek kaže Dr Arsova, na osnovu njenih zapažanja u radu sa pacijentima. Prvi pacijenti koji su prijavili povećano opadanje su bili njeni pacijenti iz Crne Gore. Dodatno tokom cijelog ljeta, njena analiza pokazuje da oko 80% pacijenata sa opadanjem kose su bili iz Crne Gore, a oko 20% su bili njeni pacijenti iz Srbije. Dr Arsova smatra da su ove godine visoke temperature ranije počele i duže trajale što je poremetilo uobičajeni godišnji biološki ritam našeg tijela kao i normalni ciklus rasta dlake. Sezona ljetovanja je počela još u maju i svi, a naročito Crnogorci, su korisitili svaki vikend da “pobjegnu” na more. To znači da je tijelo ranije bilo izloženo suncu, proizvodnja melatonina se smanjila a ciklus dlake ranije ušao u fazu mirovanja i fazu opadanja.

Isto tako, duže izlaganje suncu smatra se da vodi do oksidativnog stresa i upale korijena dlake. Dodatno, postoji direktno oštećenje ćelije dlake od prekomjernog UV zračenja i oslobađanja molekula koji oštećuju matične čelije folikula dlake. Sunce direktno utiče na oštećenje strukture dlake, a elektromikroskopske analize pokazuju ne samo površinske nego i duboke defekte na dlaci koji povećavaju lomljivost kose. To znači da se javlja i opadanje vezano za veću fragilnost dlake naročito kod žena.

Visoke temperature su razlog i za povećanje nivoa testosterona, naročito kod muškaraca. Testosteron se razgradjuje u hormon dihidrotestosteron koji direknto utiče na pogoršanje nasljednog gubitka kose. Nasljedni gubitak kose uglavnom se manifestira istanjivanjem kose i pacijenti gotovo da ne primjećuju opadanje, ali ove godine brojni muškarci su se suočili sa epizodama povećanog opadanja kose. Isto tako testosteron je doveo i do pojačanog mašćenja, koje dovodi do upale oko folikula dlake i dodatnog opadanja.

Na osnovu dugogodišnjeg iskustva Dr Arsova prrimjenjuje različite inovativne metode protiv opadanja kose. Laserski tretmani za regulaciju ciklusa dlake su bili i još uvek su prva linija u borbi protiv opadanja. Tretman krvnom plazmom koji kontorliše signalne puteve korijena dlake je isto tako čest izbor kod sezonskog opadanja. Adekvatni losioni protiv opadanja su neophodni i obavezni. Šamponi kod muškaraca su uglavnom usmjereni protiv mašćenja i smanjivanje upalne reakcije, a kod žena za intenzivnu hidrataciju dlake i njegu skalpa.

Po mišlenju Dr Arsove, tretman mezonitima ostaje zlatni standard u tretmanima za stimulaciju rasta kose nakon što se opadanje kose stavi pod kontrolom. Sa tretmanom mezonitma može kompletno da se vrati izgubljena kosa zbog sezonskog opadanja.

Ukoliko ste primijetili da je kosa počela povećano da opada I traje duže od 3 nedelje, neophodno je da potražite stručnu pomoć. Spontano obnavljanje kose je gotovo nemoguće ukoliko opadanje traje duže. Samo sa adekvatnom terapijom može da se spriječi produženo opadanje kose i kompletno da se vrati izgubljena kosa.