Ako želite da smršate: Je li važnija dijeta ili vježbanje?

Fizičkom aktivnošću sagorijevamo kalorije, ali ako se nakon treninga nagradimo nezdravom hranom, samo ćemo vratiti nepotrebne kalorije

12266 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svima je potpuno jasno da je redovna fizička aktivnost nešto što bi trebalo da bude dio naše svakodnevice. Makar to bilo hodanje. Ali, kada se govori o mršavljenju, mnogi nijesu sigurni šta je djelotvornije u gubljenju kilograma – vježbanje ili dijeta? Mnoga istraživanja pokazala su da fizička aktivnost bez adekvatne prehrane nije dovoljna za vidljive rezultate kada je riječ o mršavljenju. Za optimalan rezultat, nužno je oboje, ali gubitku kilograma više doprinosi pravilna ishrana, odnosno dijeta nego vježbanje.

Istraživanje rađeno u Americi pokazalo je da je dijeta ipak djelotvornija od samog vježbanja. Primijećeno je da su ispitanici koji su pazili na izbor namirnica i kalorije brže gubili kilograme i izgledali vitkije nego oni koji su samo vježbali, bez obraćanja pažnje na ishranu. Osim toga, ispitanici koji su vježbali bez držanja dijete, u poređenju s onima na dijeti, djelovali su nabijeno, prenosi she.hr.

Naime, dijeta je zaslužna za gubitak oko 80-90 odsto masnoća, dok se preostalih 10-20% sagorijeva vježbanjem.

Idealno bi bilo kad bi se moglo vježbati i jesti što god ko poželi, ali činjenica je da je to nemoguće. Fizičkom aktivnošću sagorijevamo kalorije, ali ako se nakon treninga nagradimo nezdravom hranom, samo ćemo vratiti nepotrebne kalorije. Kako bi smršali, moramo sagorijevati više kalorija nego što ih unosimo.

Na primjer, ako želite da izgubite pola kilograma nedjeljno, morali biste sagorjeti 3.500 dodatnih kalorija u toj sedmici, a to znači da svaki dan morate sagorjeti 500 kalorija. Ako želite da izgubite kilogram ili više svake sedmice, jednostavnije će vam biti ako smanjite unos kalorija, nego da dodatno vježbate kako biste sagorjeli višak kalorija.

Nezdrava hrana ima i loš uticaj na vježbanje. Ako se hranite visokokaloričnom hranom koja je bogata zasićenim i trans mastima i sadrži puno soli, to će imati negativan uticaj na sposobnost tijela za vježbanje. Može se reći da je hrana poput goriva koje omogućava tijelu da preživi, ali i da pravilno funkcioniše.

Zdrava ishrana sprječava debljanje, ali i štiti tijelo od nastanka bolesti. Mnogima je lakše da vježbaju nego da promijene prehrambene navike i počnu da se zdravo hrane. Ipak, ako želite i da izgubite kilograme i da imate lijepo oblikovano tijelo, dijeta nije dovoljna. Pomoći će vam u gubljenju kilograma, a vježbanje u oblikovanju trbušnih mišića, ruku i nogu i cijelog tijela.

Bonus video: