RIJEČ STRUČNJAKA

Otečene noge: Da li su znak slabog srca ili može biti i nešto drugo?

Pored ostalog, prekomjerna tjelesna težina uz duže stajanje može rezultirati otečenim nogama

10645 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Otečene noge mogu biti znak popuštanja srca kao pumpe, ali to nije jedini mogući razlog.

"Može biti više razloga za otečenost nogu. To se događa i kod popuštanja srca kao pumpe, osobito pri popuštanju desne ili i desne i lijeve srčane komore, ali to nije jedini mogući razlog. Prekomjerna tjelesna težina uz duže stajanje može rezultirati otečenim nogama, posebno uveče, objasnio je za živim.gloria.hr mr dr Ante Petrušić, internista-kardiolog, dijabetolog i endokrinolog.

Proširene vene na nogama takođe mogu biti uzrok oticanja nogu zato se u slučaju proširenih vena ne savjetuje zanimanje koje traži gotovo cjelodnevno stajanje (trgovci, frizeri).

Prema riječima dr Petrušića manjak bjelančevina u serumu, posebno albumina (pothranjenost, maligne bolesti), takođe može biti uzrok oticanja nogu, ali i slabiji rad štitne žlijezde, uz manjak hormona, nakuplja tečnost u tijelu i javljaju se edemi. I u nekim oblicima pojačane funkcije štitne žlijezde javljaju se edemi u prednjim djelovima potkoljenica.

Kao nuspojava nekih lijekova za povišeni krvni pritisak, kao što su antagonisti kalcija u punoj dozi, viđa se otok nogu.

"Dakle, uzroci su brojni, a najbolji način liječenja je otklanjanje uzroka otečenosti. Ako pak to nije moguće, preostaje vam da nosite elastične čarape (treba ih navući prije jutarnjeg ustajanja iz kreveta i skidati pri odlasku na počinak). Po mogućnosti prileći sredinom dana. Onima koji poslije ručka malo odspavaju, prigovaraju da su lijeni, a oni im odgovaraju da i pas kada pojede - legne!", kaže ljekar.

Preporučujemo za Vas