Kako da se oslobodite gasova i nadutosti

Nadutost, gasovi, osjećaj težine, proliv ili zatvor vrlo su česti i neprijatni problemi koji zaista znaju kako da nam “pokvare” dan

49844 pregleda 80 reakcija 0 komentar(a)
Prof. Brigita Smolović, Foto: dr Brigita Smolović
Prof. Brigita Smolović, Foto: dr Brigita Smolović

Nadutost, gasovi, osjećaj težine, proliv ili zatvor vrlo su česti i neprijatni problemi koji zaista znaju kako da nam “pokvare” dan. Sve ove tegobe zapravo upućuju da patite od nervoznog crijeva. Sa prof. Brigitom Smolović, specijalistom gastroenterologije u Kliničkom centru Crne Gore razgovaramo kako efikasno riješiti ovaj neprijatan problem koji se povremeno ili stalno javlja kod čak 70% opšte populacije.

Kako se postavlja dijagnoza nervoznog crijeva?

Ispitivanja su pokazala da se 60% pacijenata sa dijagnostifikovanim iritabilnim crijevom se žali na gasove i nadutost. Bol u stomaku ima 50% ispitanika, a problem sa neredovnim pražnjenjem crijeva oko 30%.

Krčanje u crijevima-pretakanje, gasovi, nadutost česti su prateći simptomi i znaci. Tegobe se najčešće pogoršavaju prilikom stresa, a popuštaju nakon pražnjenja crijeva ili puštanja vjetrova.

Važno je reći da većina pacijenata nikada ne traži medicinsku pomoć, bez obzira što tegobe utiču na svaki aspekt kvaliteta života, i obavljanje svakodnevnih životnih aktivnosti kao što su posao, ishrana, seksualne aktivnosti, kvalitetan san.

Dijagnoza se postavlja kada simptomi traju najmanje 12 nedelja (ne moraju biti uzastopne), u toku godinu dana, tokom kojih postoji bol u stomaku i prisutnost 2 od 3 sljedeća kriterijuma:

1. Olakšanje nastaje poslije pražnjenja crijeva;

2. Početak je povezan sa promjenom u frekvenciji pražnjenja;

3. Početak je povezan sa promjenom u formi stolice.

Različiti su oblici iritabilnog crijeva: sa dijarejom (prolivom), sa konstipacijom (zatvorom), ili kombinovano. Klinička slika sa zatvorom je češća kod žena, dok je kod muškaraca to dijareja. Karakteristično je i da se dijareja nikada ne javlja tokom sna. Opšte stanje pacijenta je veoma dobro.

Što dovodi do nastanka tegoba?

Na pojavu nervoznog crijeva utiču različiti faktori, ali stres je kao što je i istaknuto ranije najčešći uzročnik. Ono što nam je svima dobro poznato je da nervoza, uznemirenost i neizvjesnost vrlo često izazivaju gasove, nadutost, grčeve i neredovnu stolicu. Iako nadutost obično ne ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem, ona i te kako može da poremeti kvalitet života. Vrlo često je praćena bolom i grčevima u trbuhu, koji nastaju kao posljedica rastezanja crijeva gasovima. Zato je nesumnjivo da povećane gasove iz crijeva treba eliminisati.

Flobian
foto: Flobian

Važnost isključivanja alarmnih simptoma

Poseban oprez se savjetuje ukoliko su prisutni simptomi kao što su krv u stolici; naglo nastala anemija; izraženi gubitak u tjelesnoj masi; promjena u obliku stolice; abdominalna/rektalna masa; pozitivna porodična anamneza za karcinom jajnika/kolona. U tom slučaju obavezno treba uraditi kolonoskopiju. Kod nervoznog crijeva najčešće nisu prisutni alarmni simptomi, pa se ukoliko osoba ima uredne biomarkere i serologiju na celijakiju odmah započinje sa tretmanom.

Savjeti pacijentima

Neke od osnovnih preporuka su česti i manji obroci, izbalansirana ishrana, smanjen unos masti, umjerena fizička aktivnost, sjedeći položaj tokom jela, temeljno žvakanje hrane, izbjegavanje mahunarki i gaziranih napitaka.

Još jedan koristan savjet je da se za obrok mora izdvojiti posebno vrijeme, on ne smije biti „usputna radnja“ i čovjek mora da pokuša da svede stres na minimum tokom unosa hrane. Pomenuto je važno jer je najčešći uzrok nadutosti ‘’halapljivo" uzimanje hrane, tokom koga se proguta i velika količina vazduha.

Eliminisanje uzroka rješava problem

Regulisanje crijevne flore (mikrobioma) postaje sve važnije u sklopu preporuka za rješenje uzroka i ublažavanje tegoba. Efikasnost probiotske kulture, Lactobacillus plantarum 299v (Lp299v), prethodno je ispitivana i primijećeno je da značajno i kontinuirano pomaže u smanjenju simptoma, poput bolova u trbuhu, nadutosti. Hitnost i osjećaj nepotpunog pražnjenja značajno su smanjeni. Osim toga, kvalitet života pacijenata značajno se poboljšao. Ove godine je objavljena i studija iz stvarnog života („real-life data“) u Njemačkoj, gdje je takođe pokazano da Lp299v značajno pomaže u ublažavanju karakterističnih tegoba nervoznog crijeva pacijenata i tako doprinosi uklanjanju uzroka problema. Potpuno je bezbjedan za dugotrajnu primjenu. Kako bi se postigao maksimalni učinak, preporučuje se upotreba u trajanju od 12 nedelja.