Brine vas opadanje kose? Jedan vitamin bi mogao da pomogne

Normalnim se smatra opadanje do sto vlasi dnevno

18886 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opadanje kose je problem koji muči mnoge ljude. Među straijima od 50 godina probleme sa opadanjem kose ima 80 odsto muškaraca ali i 50 odsto žena. Budući da se tokom posljednjih godina puno govori o važnosti vitamina D, dermatolozi su provjerili koliko on može da pomogne kada je u pitanju sprečavanje opadanja kose.

Vitamin D igra važnu ulogu u ciklusu rasta i opadanja kose

U novoj studiji objavljenoj u magazinu The Journal of Cosmetic Dermatology, dva su dermatologa izjavila: "Vitamin D je sigurno dio ciklusa rasta i ispadanja kose, točnije folikula dlake."

Pošto su stručnjaci prepoznali da ovaj vitamin djeluje na ciklus rasta vlasi, javila se potreba da uradi istraživanje kako bi provjerili i moguće dokazali da je vitamin D potencijalni terapeutski preparat za one koje muči pretjerani gubitak kose.

Vitamin D i alopecija

Dok ovo specifično istraživanje nije naučnicima ponudilo jak dokaz da postoji velika poveznica između vitamina D i ćelavosti, ali se oslanjaju na prethodne studije koje su pokazale poveznicu između niskih nivoa vitamina D i ožiljkaste alopecije, tipa ćelavosti koja utiče na 3 odsto i muške i ženske populacije, prema pisanju WebMD portala. Ovo se stanje javlja kada su folikule kose trajno oštećene i zamijenjene razvojem ožiljkastog tkiva.

Šta treba znati o vitaminu D i zdravlju kože

Moguće je da upravo uticaj koji vitamin D ima na oporavak kože utiče i na oporavak tjemena.

Djelovanje vitamina D u koži mjenja funkciju imunološkog sistema, a djeluje na urođeni, ali i na stečeni imunološki odgovor. Vitamin D djeluje i na formiranje zaštitne kožne barijere, a važna je i njegova uloga na stvaranje i regulaciju antimikrobnih peptida što podstiče lokalnu otpornost na infekciju. Upravo zato nedostatak vitamina D u organizmu, može imati ulogu u razvoju, na primjer atopijskog dermatitisa, psorijaze i drugih bolesti kože. Budući da je za sada nedovoljno dokaza o njegovoj djelotvornosti i bezbijednosti, vitamin D se još uvijek ne nalazi u zvaničnim smjernicama za liječenje atopijskog dermatitisa. Za sada bi, kod bolesti kože kod kojih postoji mogućnost deficita vitamina D, preporuka bila da se odredi nivo vitamina D u serumu i prema potrebi propiše nadoknada suplementima, pojasnila je prim. dr sc. i dr med. Nives Pustišek za Ordinacija.hr.

Stručnjaci za ljepotu, poput dr. Rachele Cochran Gathers, smatraju da on ima veliku ulogu pri obnovi kose i da je vrlo važan kod održavanja zdravlja folikule ali i stvaranja nove kose.

Opadanje kose nakon bolesti i stresa nije neuobičajeno

Jedan od simptoma koji su posljedica COVID-19 je i opadanje kose, pojasnila je dr Nevia Delalle, spec. dermatologije i venerologije i dodala da oko 50 odsto pacijenata nakon preboljele infekcije ima upravo problem s opadanjem kose. Riječ je o difuznom opadanju kose koje se javlja 2-3 mjeseca nakon uticaja potencijalnog stresora, u ovom slučaju virusne infekcije. Ovo stanje nije specifično samo za COVID i može se javiti nakon bilo koje virusne ili druge infekcije, ali kako je uz pandemiju i opšte stanje u svijetu specifično i pod konstantnim bombardovanjem lošim vijestima, uz fizičku traumu izazvanu samim virusom imamo i psihološki faktor, zbog čega se utjecaj umnožava.

Do opadanja kose dolazi kada na folikul djeluje neka štetna materija spolja ili iznutra, što znači da organizam mora uravnoteženo da funkcioniše. Normalno je opadanje do sto vlasi dnevno. Ako je taj broj veći, govorimo o telogenom efluvijumu, dakle prijevremenom prekidu anagene faze i prijelazu u katagenu i telogenu fazu zbog čega se kosa difuzno prorjeđuje. Normalno je da je oko 80-90% dlaka u aktivnoj fazi rasta (anagena faza), dok je ostatak u tzv. telogenoj (pasivnoj) fazi rasta. Najčešći uzroci su trudnoća, psihološka trauma, bolest, hospitalizacija, hirurški zahvat, pothranjenost i ljekovi.

Bonus video: