Rano otkrivena bolest – najdjelotvorniji lijek

Brinite o svom zdravlju!

43473 pregleda 41 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svijetu od koje svake godine oboli oko milion žena širom planete. Najveći broj oboljelih žena registrovan je u starosnoj grupi između 50 i 64 godine u kojoj je i učestalost ovog karcinoma najveća – čineći više od jedne trećine malignih slučajeva (30,3%).

Rak nije smrtna presuda. Kancer se može izliječiti, posebno ako se bolest detektuje u najranijem stadijumu i to je ono na čemu se najviše zasniva podizanje svijesti kada su u pitanju redovne kontrole i prevencija razvoja bolesti.

Često pitanje oboljelih jeste koja je razlika između stadijuma 0, 1, 2, 3 i 4 kada govorimo o raku dojke. Određivanje stadijuma bolesti raka dojke nam služi da pokaže u kojoj mjeri se rak dojke proširio u tijelu. Niži brojevi pokazuju da se rak dojke manje proširio i obrnuto i on je proporcionalan prognozi bolesti.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Ono što je prvi korak u prevenciji razvitka ove bolesti jeste svakako stil života, koji u velikoj mjeri može umanjiti rizik od obolijevanja. Opšte preporuke su mediteranski način ishrane, regulisanje tjelesne mase i redovna fizička aktivnost. One žene koje su gojazne, pogotovu u postmenopauznom dobu, a stepen gojaznosti se izražava prema BMI (body mass index-u), imaju veći rizik od dobijanja raka dojke u odnosu na opštu populaciju. Izbjegavanje stresa se podrazumijeva.

Dalji koraci tiču se redovnih kontrola, jer je cilj otkriti tumor kada je u fazi razvitka, pa osim samokontrola koje žene treba redovno da obavljaju, a za koje ih može edukovati ljekar, onkolog ili ginekolog, jako su bitne redovne ljekarske kontrole, minimum jednom godišnje. Te kontrole podrazumijevaju pregled ljekara, ultrazvuk dojki – kao prvi i osnovni korak, mamografiju za žene starije od 50god, zatim magnetnu rezonancu kao najprecizniju dijagnostičku metodu za pregledanje tkiva od kojeg je sačinjena dojka.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Dakle bitna je rana detekcija tumora. Rana detekcija znači da pacijentkinje imaju veće šanse za izlečenje. Kada je tumor mali, kada nije dao metastaze, velike su šanse da žena iz te borbe izađe kao pobjednik.

U slučaju da je detektovano „sumnjivo tkivo“ kod pacijentkinje prilikom redovne kontrole, ide se dalje na biopsiju pa i sam proces liječenja. Liječenje onkoloških pacijenata je timski rad i u jednom momentu će jedan ljekar iz tima biti bitniji od drugog, a kako pacijent prolazi kroz različite faze liječenja svi ljekari će podjednako doprinijeti liječenju uz pružanje psihološke podrške koja je neophodna i zajednička za sve faze. Od neizmerne je važnosti da članovi porodice obave razgovor sa onkolozima jer je podrška porodice i okoline neprocjenjiva.

Obavljajte redovne samopreglede i preglede dojki kod ljekara. Ukoliko primijetite da je vidno promenjena veličina jedne dojke, prisustvo čvorića u dojci, promjenu boje i izgleda kože dojke, pojavu sekreta iz bradavice - hitno se obratite ljekaru.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

U Poliklinici Konzilijum možete se obratiti za pomoć timu koji čine medikalni i radijacioni onkolozi.

Takodje u Poliklinici Konzilijum ordinira čuveni onkohirurg Marko Buta, doktor medicinskih nauka i asistent na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Učestvovao je u brojnim projektima, bio izlagač na velikom broju stručnih skupova. Ass. dr Marko Buta je autor ili koautor naučnih radova objavljenih u domaćim i internacionalnim časopisima i član značajnih profesionalnih udruženja. Oblast naučnog interesovanja je hirurška onkologija.

Dr Buta je specijalista za rak dojke, štitne žlijezde i melanome.

Pravo je vrijeme da brinete o svom zdravlju!

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2 Podgorica

020/ 650-660; 067/650-670

Poliklinika Konzilijum