Odgovori se znaju: Zašto se tokom jeseni češće debljamo?

Dokazano je da u posljednjih 12 sedmica u godini jedemo prosječno 200 kalorija više nego inače

4437 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kad padnu temperature i krenu kiše, kupaći kostim je davno pospremljen, a iz ormara smo izvukli tople kapute i omiljene jakne. I negdje između kratkih topova i ponovnog nošenja donje majice smo se i udebljali. Čini li nam se samo ili se na jesen stvarno malo udebljamo?

Loše raspoloženje

Nije rijetkost da nakon ljeta, kada dani postaju kraći, vrijeme se pogorša, a mi se moramo vratiti svim mrskim obvezama nastupi loše raspoloženje. Ono utiče i na naše tijelo koje počinje, u želji da nam bude bolje, da 'traži' hranu koja podiže raspoloženje. Obično to nijesu zdrave namirnice, a ako ne pripazimo veoma brzo se počinjemo debljati, piše Novi list.

Kako biste na bolji način podigli svoje raspoloženje, boravite više na otvorenom i koristite svaku mogućnost da upijate sunce. Bavite se fizičkom aktivnošću koja takođe luči hormon sreće.

Kriva je evolucija

Stručnjaci objašnjavaju da do povećanog apetita dolazi zbog čiste evolucije i nagona za preživljavanjem. Dokazano, s ružnijim vremenom i nižim temperaturama, odnosno u posljednjih 12 sedmica u godini jedemo prosječno 200 kalorija više nego inače. Potrudite se da svom organizmu pružate potrebno gorivo, ali iz zdravih namirnica.

Udobnost u kući

Dok ljeti preferiramo boravak na otvorenom i brojna druženja, s prvim kišama ponovo otkrivamo udobnost svog doma. Manje se krećemo i više jedemo. U tome nema ništa loše, ali potrudite se ipak da se bavite fizičkim aktivnostima kako bi uživanje uz serije proteklo bez griže savjesti.

Široka i debela odjeća

Činjenica je da u jesenjoj i zimskoj odjeći možemo sebi da dopustimo i koji 'šlaufić' viška jer se jednostavno ne vidi i lijepo se upakuje. Ljeti smo svjesniji debljanja zbog manje odjeće koja je tanka i više toga otkriva. Ono što možete da uradite je da ostavite omiljenu ljetnju haljinu na vješalici i povremeno je isprobate kako biste znali kakva vam je kilaža.

Bonus video: