Titranje oka: Zašto se dešava i kako se može zaustaviti?

Titranje u bilo kojem dijelu tijela rijetko je znak bilo čega ozbiljnog. Obično nestaje bez ikakvog liječenja, ali ako potraje više od dvije sedmice, savjetuje se odlazak kod ljekara

7138 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Titranje očiju više je iritirajuće nego što je štetno, ali taj osjećaj bespomoćnosti kada vam oko titra i ne možete ništa da učinite u vezi s tim zaista nije prijatan.

Stručnjaci onjašnjavaju da se većini ljudi dogodi da im oko povremeno zatitra, a uzroci su uglavnom:

  • stres i tjeskoba
  • umor i iscrpljenost
  • unos kofeina ili alkohola
  • jarko svjetlo
  • pušenje
  • iritacija očne površine ili unutrašnjeg kapka
  • zagađenje vazduha
  • neki ljekovi (provjerite nuspojave)

Titranje u bilo kojem dijelu tijela uobičajeno je i rijetko je znak bilo čega ozbiljnog. Obično nestaje bez ikakvog liječenja, ali ako potraje više od dvije sedmice, savjetuje se posjeta ljekaru.

Titranje očiju, koje je službeno poznato kao miokimija (kada utiče samo na kapak), neprijatno je i frustrirajuće, jer ne možete da ga spriječite.

Po riječima stručnjaka trzanje oka je posljedica grčenja živaca povezanih s kapkom. Neki od najčešćih uzroka su stres, umor i naprezanje očiju korištenjem tehnologije, kao i suvoća oka. Kofein i uporaba netačne korekcije vida - bilo naočara ili kontaktnih sočiva - takođe mogu biti okidač za titranje očiju.

Kako možemo spriječiti titranje očiju?

Borba protiv titranja zavisi od uzroka koji nije uvijek lako otkriti. U mnogim slučajevima će vam pomoći to da dovoljno spavate, smanjite unos kofeina i pijete puno vode. Takođe je korisno da smanjite vrijeme gledanja u ekran.

Ljekari preporučuju korištenje kapi za oči kao i toplih obloga koje treba staviti na kapak ako titranje postane neprijatno.

Kada treba posjetiti ljekara?

Preporučuje se da posjetite ljekara ako vam oko titra dvije sedmice.

"Ako kapi za oči i topli oblozi ne pomažu u rješavanju problema, a otklonili ste većinu mogućih uzroka, možda bi bilo najbolje posavjetovati se s liječnikom kako biste provjerili da li su u to uključeni i neki drugi faktori. Iako titranje očiju često nije razlog za zabrinutost, važno je obratiti se ljekaru ako titranje potraje", piše Glamour Magazine.

Bonus video: