Ako spavate manje od šest sati: Evo šta se dešava s vašim tijelom

Loš san ostavlja ozbiljne posljedice na zdravlje srca, imunitet, libido, vodi ka gojaznosti…

10291 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svaka treća osoba pati od lošeg sna, a često se okrivljuju stres, korištenje računara i 'nošenje posla kući'. Redovno loš san dovodi ljude u opasnost od ozbiljnih zdravstvenih stanja, uključujući gojaznost, koronarnu bolest i dijabetes, a skraćuje i životni vijek. Jasno je da je kvalitetan noćni san neophodan za dug i zdrav život. Koje su posljedice lošeg sna? Bolest

Gubitak sna može smanjiti sposobnost vašeg tijela da se bori protiv bolesti, piše Healthline. Istraživači su čak otkrili recipročan odnos između sna i imunološkog sistema. Možda ćete izgubiti dodatni san dok se vaše tijelo bori protiv bolesti ako se razbolite jer niste dovoljno spavali.

Srčani problemi

Pokazalo se da i kratko trajanje sna (manje od pet sati po noći) i dugo trajanje spavanja (devet ili više sati po noći) imaju negativan uticaj na zdravlje srca, prema analizi objavljenoj u European Heart Journalu. Konkretno, šanse za razvoj bolesti srca ili moždanog udara znatno su povećane s manje sna.

Libido se smanjuje

Kratko spavanje može smanjiti vaš seksualni nagon. U jednoj studiji, mladići koji su izgubili san tokom jedne sedmice pokazali su smanjenje nivoa testosterona. Spavanje pet ili manje sati smanjilo jenivo polnih hormona za čak 10 do 15 odsto. Muškarci su takođe izvijestili da su njihovo cjelokupno raspoloženje i snaga opadali sa svakom uzastopnom noći prekinutog odmora.

Debljanje

Nedostatak sna može prouzrokovati nakupljanje kilograma. Studija je ispitivala odnos između sna i tjelesne težine kod 21.469 odraslih osoba starijih od 20 godina. Ljudi koji su spavali manje od pet sati svake noći tokom trogodišnjeg istraživanja imali su veću vjerojatnost da će dobiti na težini i na kraju postati gojazni.Oni koji su spavali između sedam i osam sati prošli su bolje.

Pomjeranje sata utiče na naš san

Samo jedan sat promjene dovoljan je da vas izbaci s puta, smatra dr. Rebecca Robbins, ljekrka i stručnjakinja za spavanje, koautorka knjige Sleep for Success!.

"Jedan sat zaista može biti dovoljan da izbaci naš bioritam iz sinhronizacije. Kada promijenimo raspored spavanja za sat vremena ili duže iz dana u dan, šaljemo signale mozgu da pokušavamo da šređemo u novu vremensku zonu, čineći spavanje sljedeće noći izazovnim ", rekla je dr. Robbins za YahooLife.

Rutina je neophodna za kvalitetan san

Novija istraživanja govore o potrebi za dosljednom rutinom spavanja kako bi se održao imunološki sistem, ne samo da bi se borio protiv običnih virusa prehlade i gripe, već i protiv covida-19.

Dr. Robbins ističe kako se brzo može riješiti problem nesanice. Potrebno je odrediti vrijeme za spavanje i držati ga se svaki dan, uključujući vikende. Ljekarka predlaže odbrojavanje osam i po sati unatrag od trenutka kada se budimo. Naravno, ekrani treba da budu isključeni prije spavanja.

"Vjerujem da možemo zaustaviti štetu, već večeras. Samo treba da pogledamo rutinu spavanja, osvježimo je i riješimo sve loše navike", kaže dr. Robbins.

"Otkrili smo da tokom dana mozak proizvodi toksine, čije je nakupljanje povezano s neurokognitivnim padom kao što su Alzheimerova bolest i demencija. Kada spavamo, ne samo da mozak prestaje da proizvodi te toksine, već proizvodi i cerebralnu tečnost koja, u osnovi, ispira mozak kako bi uklonila nakupljene otrove", navodi dr. Robbins.

Osim toga, kako nastupa sezona prehlade i gripe, dr. Robbins kaže da kako je upravo sad važan uticajsna na naš imunitet. Istraživanja pokazuju da naša tijela proizvode i oslobađaju proteine ​​zvane citokini koji uništavaju infekcije i upale dok spavamo.

Bonus video: