Nađite nešto zdravije: Ovo je napitak od kojeg brže starite

U slučaju konzumacije veće količine ovakvih napitaka duže vrijeme, to se poklapa s 4,6 godine dodatnog starenja

6678 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Danas i oni najmlađi razmišljaju o tome kako zadržati mladolikost što duže, a potraga za pravim rješenjem i besprijekornim izgledom, uz zdrav život, postaje glavni cilj. Kreme, zahvati, suplementi koji nude rješenja su brži način kako stići do željenog izgleda, ali stručnjaci tvrde da jedno piće može uveliko da ubrza starenje, pa ako ga izbjegavate možete i usporiti taj proces.

Nauka kaže da kada je u pitanju ubrzano starenje ne postoji gori izbor pića od onih gaziranih sa šećerom.

Prema studiji objavljenoj u magazinu American Journal of Public Health, zaslađena pića mogu prouzrokovati ubrzano starenje na nivou čelija. Kako bi uradili istraživanje naučnici sa Univerziteta California San Francisco (UCSF) su pregledali podatke od ispitanika starih od 20 do 65 godina koji nijesu imali istoriju bolesti kardiovaskularnog sistema, a pratili su ih od 1999. do 2002. godine. Saznali su da osobe koje su pile više ovakvih napitaka imaju kraće telomere koji su dio DNA na kraju hromosoma. Kraći telomeri u bijelim krvnim zrncima su povezani s povećanim rizikom od skraćenog životnog vijeka i povećanim rizikom od razvoja mnogih bolesti.

"Redovna konzumacija zaslađenih gaziranih napitaka može uticati na razvoj bolesti, ne samo promjenama u metabolizmu i kontroli šećera, već i ubrzavanjem ćelijskog starenja tkiva“, pojasnila je autorka istraživanja, dr. Elissa Epel.

"To je i prvi prikaz da su gazirani napici je povezani sa kraćim telomerima, a to saznanje se odnosi na sve osobe, bez obzira na rasu, pol ili socioekonomski status“, dodaje. Telomeri se skraćuju puno prije nego nastupi bolest. Dodaje da, iako je studija sprovedena nad odraslim osobama, rezultati se mogu odnositi i na djecu.

Prema rezultatima studije, u slučaju konzumacije veće količine ovakvih napitaka duže vrijeme, to se poklapa s 4,6 godine dodatnog starenja. Studija je otkrila da se isto događa i s pušačima.

Ovo nije jedina studija koja je ovo dokazala, a jedna sasvim nova pokazuje i kako se ispijanje ovakvih napitaka povezuje s promjenama u crijevima, upalama i oksidacionim stresom – a sve to je povezano s preranim starenjem. Jednostavan savjet svih stručnjaka glasi: konzumirajte neki zdraviji napitak.

Bonus video: