VAŽNO JE

Kako vežete pojas u autu? Pogledajte koje vas greške mogu skupo koštati

Prilikom duge vožnje, primamljivo je opustiti se i zavaliti sjedište. Posljedice mogu biti kobne

8565 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Printscreen/NRK.no
Ilustracija, Foto: Printscreen/NRK.no

Svaki vozač zna da je sigurnosni pojas spasonosan pri nepredvidivim situacijama na putu. Međutim, puno vozača zaboravi da veže pojas pri kraćim vožnjama, ili ga veže pogrešno. U Norveškoj, pokazalo je istraživanje auto-moto saveza pokazalo je da je u čak 36 odsto nesreća sa smrtnim ishodom pojas bio nepropisno vezan, piše nrk.no.

Pri sudaru, ogromna količina sile vas može lako izbaciti iz sjedišta – ili iz samog vozila. Iz obzira prema sebi i drugima, važno je da izbjegnete sljedeće greške:

Greška 1: Labavo vezan pojas

pojas
foto: Printscreen/NRK.no

Pojas mora biti zategnut i blizu vašem tijelu. U slučaju naglog kočenja ili sudara, mora vas držati na mjestu i podijeliti silu ravnomjerno po vašem tijelu. Bitno je da pojas prelazi preko vašeg kuka, a ne stomaka, jer u suprotnom pri kočenju može izazvati povrede unutrašnjih organa.

Greška 2: Pojas ispod ruke

pojas
foto: Printscreen/NRK.no

Ova greška može dovesti do ozbiljnih oštećenja glave, leđa i vrata, jer vas pojas neće čvrsto držati na mjestu. Pri naglom kočenju možete povrijediti rebra i oštetiti mišiće leđa.

Greška 3: Pojas preko ramena

pojas
foto: Printscreen/NRK.no

Gornji dio pojasa treba da bude bliži vašem vratu nego ramenima. U suprotnom, može dovesti do iščašenja zglobova, ili pojas može skloz skliznuti pri sudaru.

Greška 4: Uvrnut pojas

pojas
foto: Printscreen/NRK.no

Pojas koji je uvrnut je i neudoban i opasan. Ako je pojas uvrnut, ujedno je i kraći, što znači da se sile pri koliziji raspoređuju na manju površinu, što može dovesti do većih povreda koncentrisanih na jedno područje.

Greška 5: Ležanje u sjedištu

pojas
foto: Printscreen/NRK.no

Prilikom duge vožnje, primamljivo je opustiti se i zavaliti sjedište. Posljedice, ipak, mogu biti kobne: pri kočenju ili sudaru, rizikujete da skliznete ispod pojasa i da se povrijedite.

Rješenje: Pojas se vezuje ovako:

pojas
foto: Printscreen/NRK.no

Pojas dotiče gornji dio vaših nogu, usko uz tijelo, i ne predaleko na ramenima.

Preporučujemo za Vas