Prevencijom protiv karcinoma prostate

Intervju sa urologom, dr Vladimirom Brajovićem, povodom obilježavanja akcije Movember, koja se svake godine širom svijeta organizuje u novembru u cilju podizanja svijesti o karcinomu prostate

14319 pregleda 0 komentar(a)
Foto: UNIQA
Foto: UNIQA

Rak prostate je treći vodeći uzrok smrti od malignih bolesti kod muškaraca, a po učestalosti je drugi najučestaliji maligni tumor kod muškaraca u svijetu. Kako bi se skrenula pažnja na ozbiljne zdravstvene probleme koji se javljaju kod muškaraca, osnovan je pokret Movember. U to ime, tokom mjeseca novembra, muškarci koji učestvuju u akciji puštaju i održavaju svoju bradu i brkove. U akciji danas učestvuje nekoliko miliona ljudi širom svijeta, pa je Movember postao simbol podizanja svijesti o opakim bolestima kod muškaraca, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i o njihovom mentalnom zdravlju.

Kompanija UNIQA, The Capital Plaza i poliklinika Rezidencija zdravlja Kerber i ove godine obilježavaju Movember i podsećaju sve muškarce da brinu o svom zdravlju. Tim povodom, razgovarali smo sa urologom, dr Vladimirom Brajovićem.

Šta utiče na nastanak karcinoma prostate?

Postoji više teorija, kao i za druge maligne bolesti, ali se tačan uzrok ne zna. Faktori rizika jesu starosna dob (porastom godina povećava se rizik) i porodična anamneza (ako je bliski muški srodnik bolovao, rizik je dva puta veći). Takođe, mnoge studije su pokazale da je u urbanim gradovima veći procenat obolijevanja; gojaznost i prehrana sa visokim procentom masti povećavaju rizik; netretirane upale prostate i polno prenosive infekcije mogu uticati na razvoj ove bolesti, itd.

Koji simptomi su pokazatelji da muškarac boluje od karcinoma prostate?

Simptomi karcinoma prostate su, nažalost, isti kao i kod benignog uvećanja prostate, osim u terminalnoj fazi bolesti kada se ispoljava simptomatologija metastaza u vidu jakih bolova u kostima.

Kojim metodama se može ustanoviti karcinom?

Postoji nekoliko metoda, a to su PSA test, digitorektalni pregled, MR prostate i TRUS biopsija prostate.

Kako teče liječenje karcinoma kada se uspostavi dijagnoza?

U početnim fazama bolesti terapija je ili operativna ili totalna androgena blokada u kombinaciji sa radikalnim zračnim tretmanom. Kod lakših slučajeva, koji su većoj starosnoj dobi, moguće je čak i samo praćenje. Kod svih ostalih slučajeva terapija zavisi od stadijuma bolesti.

Kakva je situacija u Crnoj Gori što se tiče karcinoma prostate?

Ne postoji zvanična statistika kojom bih mogao da preciziram brojku oboljelih na godišnjem nivou u našoj zemlji, ali ono što mogu reći iz moje prakse jeste da iz godine u godinu muškarci sve redovnije kontrolišu svoje zdravlje.

Kada je idealno vrijeme da muškarac prvi put obavi pregled?

Sa preventivnim pregledima treba početi već od 45. godine, a ukoliko je pacijent genetski opterećen tj. ako je neko od njegovih bliskih srodnika bolovao, onda preventivne preglede treba početi i ranije, između 35. i 40. godine. Na žalost, izliječenje karcinoma u metastazi nije moguće, pa je zato veoma važno da muškarci obavljaju preventivne preglede kako bismo na vrijeme sve otkrili.

Da li nakon otklanjanja karcinom može da se vrati, kao što je i kod mnogih drugih vrsta karcinoma?

Može, u slučajevima kada je u trenutku dijagnostike postajala neka mikro metastaza koju tada nije bilo moguće registrovati postojećim dijagnostičkim metodama.

Poliklinika Rezidencija Zdravlja Kerber tradicionalno svake godine u novembru daje popuste na pregled i ultrazvuk urologa ne bi li stimulisali muške pacijente na preventivne preglede.

UNIQA nastavlja i u decembru sa društveno odgovornim projektima. U saradnji sa The Capital Plaza centrom, narednog mjeseca će tradicionalno organizovati najveću korporativnu akciju, Dan dobrovoljnog davanja krvi.

Živimo bolje zajedno!