Bolesti prostate – sve češći problem i kod mladih muškaraca

Ono što svakako spada u najbolju prevenciju od teških oblika ovog oboljenja i komplikacija do kojih može dovesti, jesu godišnje kontrole kod urologa kao i javljanje pri prvim simptomima bolesti

25747 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Poliklinika Konzilijum
Foto: Poliklinika Konzilijum

Prva ognjišta benigne hiperplazije prostate javljaju se u tridesetim i četrdesetim godinama života, ali kliničke manifestacije se javljaju kasnije. U osmoj deceniji života, preko 90% muškaraca ima dobroćudno uvećanje prostate (BPH).

Uvećana prostata može, a ne mora da stvori opstrukciju oticanju mokraće iz bešike prilikom mokrenja. Oko 25% ljudi koji imaju BPH, nemaju smetnje sa mokrenjem. Ostali imaju smetnje sa mokrenjem izazvane otežanim prolaskom mokraće kroz mokraćnu cev, nepotpunim pražnjenjem mokraće iz bešike ili infekcijom.

Kod pacijenata koji imaju dobroćudno uvećanje prostate (BPH) najčešće se javljaju tegobe u smislu čekanja na otpočinjanje mlaza, naročito kod prvog jutarnjeg mokrenja, naprezanje pri mokrenju, slabiji mlaz mokraće, tanak mlaz, prekidanje mlaza mokraće tokom mokrenja, potpuna nemogućnost mokrenja i sl.

Ove tegobe se nazivaju „opstruktivni simptomi“ i nastaju zbog uvećanja prostate. Ovim simptomima mogu da prethode, ili se zajedno sa njima jave, simptomi „nadražaja (iritacije)“ mokraćne bešike, a to su: mokrenje noću češće od jednog puta, jaki, nezadrživi nagon na morenje, učestalije dnevno mokrenje i sl.

Ovi simptomi mogu biti uzrokovani ili udruženi sa bolestima kao što su urinarna infekcija, bolesti mišića i inervacije mokraćne bešike i sl. Pritisak prostate na mokraćnu cev može biti tako veliki da u potpunosti onemogući mokrenje.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Kada dođe do potpunog zastoja oticanja urina, tj. do retencije urina, urolog će najčešće privremeno plasirati urinarni kateter.

Tegobe koje izaziva uvećana prostata (benigna hiperplazija prostate) mogu nastati lagano i dugo se javljati bez intenziviranja tegoba, ili uz lagano pogoršanje. Sa druge strane, nekada se kao prva tegoba javi potpuna nemogućnost mokrenja, i to najčešće nakon prehlade, sjedenja na hladnoj podlozi i sl.

Kao komplikacije BPH se mogu javiti: urinarna infekcija, krvarenje iz prostate i pojava krvavog urina, stvaranje kamena u mokraćnoj bešici , divertikulum mokraćne bešike, slabljenje bubrežne funkcije koje je udruženo sa proširenjem gornjih mokraćnih puteva i sl.

Benigna hiperplazija prostate (BPH) najvjerovatnije je normalan dio starenja kod muškaraca, uslovljen promjenama hormonalnih balansa i uticaja na rast ćelija prostate.

Još ne postoji zadovoljavajuće objašnjenje za nastanak ovog problema. Muški hormoni bi mogli igrati određenu ulogu, ali niko ne zna da li stimulišu hiperplaziju ili samo pružaju povoljnu uslove za njen razvoj. Sledeće objašnjenje za BHP bilo bi da razmnožavanje ćelija nadmašuje njihovu smrt u određenoj životnoj dobi muškarca. Bez obzira na uzrok, BHP može negativno uticati na bešiku i na mokraćni sistem uopšte.

Kada govorimo o bolestima prostate, nažalost, ne postoje specifični savjeti koji bi mogli uticati na pojavu ovih oboljenja. Do sada su različite studije pokušale da, mijenjanjem pojedinih navika ili ishrane, smanje učestalost pojedinih bolesti prostate, ali bez uspjeha. Ono što se definitivno preporučuje je umjeren životni stil, upotreba prezervativa prilikom odosa, neizlaganje hladnoći.

Poliklinika Konzilijum
foto: Poliklinika Konzilijum

Ono što svakako spada u najbolju prevenciju od teških oblika ovog oboljenja i komplikacija do kojih može dovesti, jesu godišnje kontrole kod urologa kao i javljanje pri prvim simptomima bolesti.

U Poliklinici Konzilijum ordinira dr Aleksandar Spasić, specijalista urolog. Posebne oblasti interesovanja dr Spasića su – urološka onkologija, urogenitalna hirurgija, minimalno invazivna urologija, laparaskopska urologija itd.

Član je Lekarske komore Srbije, Srpskog lekarskog društva, Udruženja urologa Srbije, Evropskog udruženja urologa.

Poliklinika Konzilijum, Skadarska 2

Zakažite pregled na : 020/650-660; 067/650-670