Leđa vas mogu boljeti zbog položaja u kojem spavate: Najbolji je ovaj

Spavanje na stomaku je prijatno i udobno, ali može napraviti štetu. Odmaranje u ovoj pozi dovodi do lošeg položaja kičme na koju se stavlja dodatni pritisak

13686 pregleda 21 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vjerojatno ne razmišljate o tome u kojoj pozi spavate jer je to nešto prirodno. Ipak, odgovor na to pitanje može biti razlog zašto vas bole leđa. Pogrešno odabran položaj može uticati na probleme sa snom ali i kičmom, pa činjenica da ste spavali 8 sati ne mora značiti ništa za vaše zdravlje.

Najgora poza

Spavanje na stomaku je prijatno i udobno, ali može napraviti štetu. Odmaranje u ovoj pozi dovodi do lošeg položaja kičme na koju se stavlja dodatni pritisak. "Ovaj položaj stavlja najveće opterećenje na kičmu i pršljenove jer "poravnava" prirodno zakrivljeni izgled kičme", pojasnio je ortoped Christopher Ornelas.

Poza koju ljekari savjetuju

Marleen Caldwell, fizijatar, navodi da je dobro spavati na leđima jer se tako težina tijela raspoređuje na cijelo tijlo, a ne samo na nekoliko važnih tačaka. Dodaje kako je leđa potrebno držati u neutralnom položaju ako želite da izbjegnete bol. Postoje brojne dobrobiti spavanja na leđima: može uticati na smanjenu učestalost glavobolja, smanjuje se bol u sinusima i krvni pritisak. Uz to će pogodovati mladolikom izgledu jer ako spavate na leđima nećete pritiskati lice uz jastuk, što vremenom može prouzrokovati bore, piše ordinacija.hr.

Spavanje na boku

Ova poza za spavanje ima svoje dobre i loše strane. Kao prvo, ako spavate na boku, čini se da dolazi do smanjenog osjećaja bola u zglobovima i leđima, prema riječima stručnjaka s portala Helatline. Ali, u zavisnosti od tipa vašeg tijela, spavanje na boku može dodati i određen pritisak na kukove i kičmu. Ako imate široke bokove, možete spriječiti probleme tako što ćete staviti jastuk između koljena. Cilj je, bez obzira na položaj spavanja, smanjiti pritisak na kičmu i pomoći da tijelo bude u najboljoj mogućoj poziciji.

Kako umanjiti štetu

Ako ste pokušali da spavate i u drugim položajima, ali vam je teško da promijenite naviku spavanja na stomaku, stručnjaci iz Sleep Foundation savjetuju da koristite tanki jastuk za spavanje, a jedan takav možete staviti ispod donjeg dijela stomaka. Stručnjaci takođe napominju da treba uložiti u tvrdi madrac kako ne biste potonuli u njega i tako dodatno iskrivili kičmu. Kako god spavali, pokušajte da u rutinu uvedete i vježbe istezanja odmah nakon buđenja.

Bonus video: