Da li su staklene flašice za bebe bolje od plastičnih i kako da znamo da plastika koju koristimo nije štetna?

Ovaj izbor zavisi prvenstveno od Vas, uzrasta bebe, ali i Vašeg poznavanja karakteristika materijala koji koristite.

41777 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Tea Medica
Foto: Tea Medica

Zbog sve raznovrsnije ponude bebi flašica, često smo u dilemi – koja je najbolja? I koja je najbolja za novorođenče, a koja za bebu od nekoliko mjeseci?

Ovaj izbor zavisi prvenstveno od Vas, uzrasta bebe, ali i Vašeg poznavanja karakteristika materijala koji koristite.

Pa, krenimo redom....

STAKLENE FLAŠICE ZA BEBE

Staklo je prirodan materijal koji je samim tim i najbolji izbor za bebu. Lako se čisti i steriliše, te predstavlja zdravstveno siguran izbor za hranjenje beba. Upravo zbog toga se staklene flašice uglavnom koriste za hranjenje tek rođenih beba, kada se imuni sistem izgrađuje.

Iako postoji mnogo vrsta stakla od kojih se proizvode, ove flašice su ipak teže od plastičnih. Zato ih pri hranjenju drže osobe koje hrane bebu, što je takođe odlika vezana za novorođenčad i male bebe.

TOMMEE TIPPEE STAKLENA FLAŠICA

Tommee Tippee je britanski premium brend osnovan pre više od 50 godina sa jednom misijom: da olakša život svim roditeljima širom svijeta.

Tommee Tippee Closer to Nature staklena flašica zapremine od 150 ili 250ml, napravljena je od kvalitetnog stakla. Flašica se može korisiti od rođenja (0m+).

Tommee Tippee proizvodi izrađeni su u skladu sa zdravstvenim standardima.

Materijal: staklo

Militraža: 150 i 250ml

Materijal cucle: silikon

Tea Medica
foto: Tea Medica

PLASTIČNE FLAŠICE ZA BEBE

Danas postoji zaista veliki izbor plastičnih flašica koje se razlikuju po sirovinskom sastavu, obliku, zapremini, obliku cucle, itd. Lakše su od staklenih flašica, što daje mogućnost većim bebama da ih samostalno drže pri hranjenju. Takođe, ne lome se lako kao staklene, što je opet korisno ako ih beba (ili neko drugi) slučajno ispusti.

Iako plastika kao vještački materijal može sadržati štetni sirovinski sastav, postoje flašice na našem tržištu koje su zdravstveno sigurne za vašu bebu.

Takođe, zbog prirode ovog materijala koji se može oblikovati na nebrojene načine, plastične flašice su često zanimljivijeg dizajna, u odnosu na staklene.

TOMMEE TIPPEE CLOSER TO NATURE PLASTIČNA FLAŠICA, zapremine 150, 260 i 340ml, sa silikonskom cuclom koja je namijenjena za korišćenje od rođenja (0m+).

Tommee Tippee proizvodi izrađeni su u skladu sa zdravstvenim standardima.

Bez Bisfenola A (BPA 0%)

Materijal: PP sa oznakom 5

Militraža: 150, 260 i 340ml

Materijal cucle: silikon

Tea Medica
foto: Tea Medica

ZAKLJUČAK:

Staklene flašice su sigurnije, a plastične praktičnije. Odluka svake mame je kada će i na koji način koristiti koju vrstu. Za bebu je najvažnije da je higijena flašice vrhunska i sadržaj adekvatne temperature. Koju god flašicu ponudimo bebi, ona će se za nju emotivno vezati i radovati se kada je vidi.

KAKO RAZLIKOVATI DOBRU OD ŠTETNE PLASTIKE

Nijesu sve plastike iste jer iako ne sadrže BPA, postoje i drugi sirovinski sastavi koji koji ne ispunjavaju zdravstvene standarde za čuvanje ili skladištenje hrane. Zapravo neke su bezazlene, a neke opet mogu da budu vrlo opasne.

Jednokratnu plastiku, onu u kojoj je kupljena hrana, kao i flaše od vode ne bi trebalo opet koristiti. Nijednu vrstu plastične ambalaže nije preporučljivo koristiti u drugu namjenu osim predviđene.

OBAVEZNO - bez BISFENOLA A (BPA)

Plastične šolje i pribor za hranjenje djece treba da budu hemijskog sastava koji ne sadrži Bisfenol A( BPA) koji ima estrogena svojstva.

Pokazalo se da BPA ima svojstva hormona usled čega se javila zabrinutost oko bezbjednosti njegove upotrebe u nekim proizvodima, posebno onima koji se koriste za djecu i koji su u kontaktu sa hranom.

Poseban oprez se preporučuje za mališane koji počinju da jedu čvrstu hranu. Kod prelaska bebe na ovaj tip ishrane, preporučuje se i automatsko uvođenje pribora za jelo. Dijete će najprije samo držati elemente pribora za jelo (a vjerovatno ih i bacati ili grickati), a potom će lagano naučiti kako se koriste kašika, činije i tanjiri. Jedna od bitnih karakteristika, osim materijala od kog se pravi pribor za hranjenje, je i njegov izgled, oblik i boje, koji će djeci biti veoma zanimljiv.

TOMMEE TIPPEE PLASTIČNI PRIBOR BEZ BPA

Tommee Tipppee pribor za hranjenje, tanjirići, činije za učenje samostalnosti kod djece jasličke dobi, osigurali su dobar glas i prepoznatljivost Tommee Tippee proizvoda. Svojim oblikom olakšavaju djeci i roditeljima usvajanje zahtjevne vještine samostalnog hranjenja.

Jake boje i pažljivo kreiran dizajn za lak i uzbudljiv prelazak u novo razdoblje života Vaše bebe!

Tommee Tippee proizvodi izrađeni su u skladu sa zdravstvenim standardima.

Bez Bisfenola A (BPA 0%)

Sastav: PP oznaka 5, silikon

Tea Medica
foto: Tea Medica

NAUČIMO ČITATI OZNAKE NA PLASTICI

Dobra stvar je da bi svaki proizvod od plastike na sebi trebalo da ima oznaku u obliku trougla sa brojem unutra. Na osnovu toga možete da otkrijete o kojoj plastici je reč.

Prema klasifikaciji koju je razvilo SPI postoji sedam vrsta plastike. Svaka vrsta plastike namijenjena je za određenu upotrebu i ne bismo smjeli da je koristimo za nešto drugo.

  1. 1.PET plastika (polietilen tereftalat)

Plastične flaše u kojima kupujemo vodu napravljene su od PET materijala, polietilen-tereftalata, i namijenjene su za jednokratnu upotrebu. Ta vrsta plastike može ispuštati teške metale koji mogu štetno uticati na rad hormona a mogu sadržati i kancerogene elemente. Osim za vodu i sokove, koristi se i za drugu ambalažu, flaše za ulje, dresing...

  1. HDP ili HDPE (polietilen visoke gustoće)

Smatra se dobrom plastikom jer postoji najmanja vjerovatnoća ispuštanja hemikalija. Od nje se prave flaše za mlijeko i sokove kao i za deterdžente.

  1. PVC (polivinil hlorid)

PVC se vrlo često koristi zbog niske cijene. Koristi se za ambalažu, namještaj, auto djelove, pa čak i građevinske materijale. Nažalost i za igračke. Ispušta dvije otrovne hemikalije koje kod ljudi mogu djelovati na hormone. Zapravo, spada među najgore vrste platike. Ako možete obavezno izbjegavajte igračke od ove plastike.

  1. LPDE (polietilen niske gustoće)

LDPE je relativno sigurna vrsta plastike za upotrebu pa se koristi za proizvodnju plastičnih boca, kesa, tkanina i nameštaja. Ne ispušta hemikalije u vodu i od njega se prave vrećice za zamrzavanje, mekane flaše koje se mogu stisnuti, daske za siječenje...

  1. PP (polipropilen)

Još jedna je od dobrih plastika. Obično je bijela ili poluprozirna, a može biti i mekana i tvrda. Od nje se prave mnogi proizvodi za domaćinstvo, čašice za jogurt, medicinske flaše kao i posude za čuvanje hrane u frižideru.

  1. PS (polistiren), može ispuštati kancerogene materije. Od njega se prave jednokratne šolje, tanjiri, pribor za jelo kao i ambalaža za brzu hranu.

To je najgora plastika za hranu jer može ispuštati hemikaliju BPA, bisfenol A. Nažalost, od nje se prave i bočice za djecu pa pri kupovini treba paziti i tražiti one napravljene od plastike koja ne sadrži BPA.

Od PC plastike prave se mekše flaše, na primjer za kečap, kao i flaše za sok i veliki kontejneri za vodu koju uglavnom koriste firme.

  1. Plastika bez oznake

Vjerovatno se radi o kombinaciji loših plastika, pa uvijek izbjegavajte ovakve proizvode.

Tea Medica
foto: Tea Medica