"Trougao smrti": Bubuljice na ovom mjestu nikako ne treba dirati

Istiskivanje bubuljica nije preporučljivo, posebno na jednoj zoni lica

20536 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sigurno vam je bezbroj puta rečeno da treba izbjegavati istiskanje bubuljica, bez obzira na to koliko ne možete da ih gledate. Taj savjet se, naravno, odnosi na cijelo lice, ali ljekari kažu da ipak postoji posebno opasno područje. Oni ga kolokvijalno zovu "trougao smrti" od kojeg ruke treba držati što dalje.

Šta je 'trougao smrti'?

"Područje lica koje povezuje nos s uglovima usana smatra se posebno opasnim područjem lica zbog bliske povezanosti s mozgom", rekao je dr med. Joshua Zeichner, dermatolog u bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Najbolji način da vidite ovaj trougao je da ga formirate prstima. Spojite vrhove palčeva, a zatim vrhove kažiprsta - vrh trougla stavite na most vašeg nosa, a osnovica neka počinje u oba ugla usana i proteže se preko dna vaše gornje usne, prenosi Gloria.

Zašto je opasno istiskati bubuljice u 'trouglu smrti'?

Izraz "trougao smrti" mogao bi da zvuči pomalo ekstremno kada govorimo o bubuljicama, ali definitivno ne treba olako shvatiti opasnost.

"Kavernozni sinus naziv je velike vene koja odvodi krv u mozak", objašnjava dr. Zeichner. Drugim riječima, infekcija bubuljica na nosu donekle ima jasan put do vašeg mozga. Iz tog razloga, svaka infekcija na tom području je malo veći rizik, rekao je dr med. Alok Vij, dermatolog u Klinici Cleveland.

"U slučaju da istiskate bubuljicu i razvije se infekcija, najgori je scenario da se infekcija širi kožom kroz ovaj sinus i dobije potencijal da zarazi mozak, pa čak i da se proširi krvotokom na cijelo tijelo", kaže dr Zeichner. Zato istiskanje ili dodirivanje bubuljica na tom području nije mudro, niti čupanje dlačica iz nosa na nesiguran način, jer bilo koja od ovih radnji može omogućiti bakterijama da uđu u to rizično područje lica. Drugi razlog da držite ruke podalje od te regije je taj što je veća vjerojatnoća da će na njoj ostati ožiljak, kaže dr Vij.

Postoji li bezbijedan način za uklanjanje bubuljica?

Dermatolozi su odavno shvatili da njihov savjet da se ruke drže podalje od lica neće baš baš svi i uvijek poslušati. Dakle, iako se istiskanje bubuljica ne preporučuje, postoji nekoliko način da bude manje rizično.

Prije svega, klonite se bubuljica u području trougla smrti. Kad god krenete prema velikoj bubuljici na nosu, sjetite se riječi ljekara da infekcija može potencijalno zaraziti mozak.

"Ako, ipak, hoćete da iscijedite bubuljicu, nemojte to činiti neposredno prije spavanja kad ste umorni. Razmišljate o tome kao o sterilnom hirurškom zahvatu", kaže dr. Zeichner. Drugim riječima, morate biti pažljivi. Prije nego što krenete u akciju, temeljno operite ruke, preporučuje dr Vij. Isto tako, dodaje, treba paziti da područje ispod noktiju bude čisto jer se bakterije tamo dobro skrivaju. Zatim svakako očistite kožu lica, a dr Vij preporučuje stavljanje toplih obloga prije nego što započnete proces.

Ne biste trebali noktima uklanjati bubuljice, kaže dr Zeichner. Umjesto toga, primijenite ravnomjeran pritisak oko bubuljica štapićem od vate ili mekim dijelom vrha prsta. Od najveće je važnosti znati kada stati.

"Ako bubuljicu ne možete lako da istisnete, prekinite", kaže dr Zeichner, dodajući da je naknadna njega još jedan ključni dio svakog istiskanja bubuljica. Nakon sitiskanja, važno je nanijeti topikalnu antibiotsku mast jer su u pitanju otvorene rane, zaključio je dr Zeichner.

Bonus video: