PROMJENE U ŽENSKOM TIJELU

Kad počinje menopauza? Izostanak ciklusa pola godine to nije

Ukoliko se desi da menstruacija izostane, na primjer, šest mjeseci, a onda je dobijete, to znači da nijeste u menopauzi. "Sat" se mora vratiti na početak

7081 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kako žensko tijelo proizvodi manje estrogena i progesterona već u tridesetim godinama života, tako i menstruacija počinje da se mijenja, a jajnici vremenom prestaju da proizvode jajašca te dolazi do prestanka menstruacije.

Ali, ako nam se tijelo počinje mijenjati u kasnim tridesetim godinama života, kada tačno ulazimo u menopauzu?

Menopauza i perimenopauza

Da pojasnimo termine: riječ je o menopauzi kada žena nije imala menstruaciju u posljednjih dvanaest mjeseci i tada se smatra da je završila sa menstrualnim godinama života. Prosječna starost, kada žena ulazi u menopauzu, je između pedesete i pedeset i prve godine života.

Međutim, nekoliko godina prije toga možete doživjeti simpome koji se najčešće povezuju sa menopauzom – valunzi, noćno znojenje i vaginalna suvoća – što je faza koja se naziva perimenopauza. Tokom ove faze, žene i dalje imaju menstrualni ciklus, iako on može biti neredovan. Menstruacija može biti obilnija ili slabija, češća ili rjeđa.

Perimenopauza, u prosjeku, traje oko četiri godine, ali može trajati i samo nekoliko mjeseci ili značajno duže. Poslije četrdeset i pete godine života, kod žene je sasvim uobičajeno da ima neredovnu menstruaciju.

Rani znaci menopauze uključuju: neredovnu menstruaciju, valunge, vaginalnu suvoću, noćno znojenje, probleme sa spavanjem, promjene raspoloženja, dobijanje tjelesne težine, stanjivanje i prorjeđivanje kose, suvu kožu, gubitak punoće dojki.

Ovi simptomi mogu trajati i neoliko godina nakon posljednje menstruacije.

Kako znati da ste u menopauzi?

Potrebno je da prođe cijela godina bez menstruacije, da bi se moglo reći da je žena u menopauzi. Ukoliko se desi da menstruacija izostane, na primjer, šest mjeseci, a onda je dobijete, to znači da nijeste u menopauzi.

“Sat” se vraća na početak i potrebno je da ponovo prođe godina dana bez menstruacije da biste bili u menopauzi. Nakon što se to desi, više ne morate da brinute o konracepciji za prevenciju trudnoće. Međutim, nemojte misliti da zbog kraćeg vremenskog perioda, koji je prošao bez menstruacije, ne možete ostati u drugom stanju. I dalje postoji mogućnost da se to desi, piše živim.hr..

Tokom perimenopauze, kao sredstvo prevencije od trudnoće, najčešće se preporučuju pilule i to iz dva razloga: one mogu ublažiti simptome menopauze, a istovremeno pomoći u zaštiti od neželjene trudnoće.

Koji faktori utiču na to kada će žena ući u menopauzu?

Čini se da genetika ima glavnu ulogu u tome da li menopauza počinje ranije ili kasnije. Porodična istorija veoma je relevantna i zaista je najbolji pokazatelj kada žena ulazi u menopauzu. Osim genetske pozadine, najveći rizici koji se povezuju sa ranom menopauzom su pušenje, liječenje raka i histerektomija (uklanjanje materice, pri čemu ne dolazi i do uklanjanja jajnika, čime se može omogućiti nastavak menstruacije).