Neophodan je: Ovo su znaci da imate manjak vitamina C

Jedan od znakova koji može ukazivati na nedostatak vitamina C u organizmu jeste i lako nastajanje modrica

47435 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vitamini i minerali neophodni su za cjelokupno zdravlje organizma, a vitamin C je među veoma važnima. Većini ljudi je poznato da ovaj vitamin poboljšava imunitet te da štiti od mnogobrojnih oboljenja.

Međutim, on je mnogo važniji: doprinosi rastu ćelija, poboljšava cirkulaciju te, uopšteno, doprinosi sposobnosti tijela da se razvija i održava. Nedostatak ovog vitamina može biti ozbiljan problem. Sljedećih osam znakova ukazuju da vitamin C nedostaje vašem organizmu:

Umor

Osobe sa niskim nivoom vitamina C veoma brzo se umaraju (čak i nakon dovoljne količine sna) i imaju smanjen nivo energije. Međutim, pošto se umor može povezati sa različitim bolestima, nedostatak C vitamina može biti teško dijagnostikovan kao jedan od uzroka.

Promjene raspoloženja

Nedostatak C vitamina može uticati i na emotivno stanje, a to se najčešće ogleda u veoma “kratkom fitilju” i razdražljivosti, čak i ako osobe inače nijesu sklone ovakvim promjenama raspoloženja.

Gubitak tjelesne težine

Nizak nivo vitamina C može dovesti do neobjašnjivog gubitka tjelesne težine pa čak i do pojave neuhranjenosti.

Bol u tijelu

Tupi, pulsirajući bol u mišićima i/ili u zglobovima može signalizirati nedostatak vitamina C, iako ovaj simptom ponekad može proći nezapaženo ili se zamijeniti drugim oboljenjima, kao što je artritis.

Nastanak modrica

Još jedan znak koji može ukazivati na nedostatak vitamina C u organizmu jeste i lako nastajanje modrica. Ukoliko primijetite da vam se stvaraju modrice, čak i nakon lakših “udaraca” ili ukoliko imate modrice po tijelu, a ne možete se sjetiti da ste se udarili, bilo bi najbolje da se obratite doktoru.

Oralna oboljenja

Vitamin C je neophodan za dobro oralno zdravlje pa njegov nedostatak može uticati na propadanje desni. Ovo oboljenje je nakada bilo poznato i pod nazivom skorbut, a ono je i znak da je nedostatak vitamina C veoma ozbiljan.

Suva koža i kosa

Kosa koja je suva, čak i nakon redovnih tretmana regeneratorom i suva koža koja je iritirana čak i nakon redovnih upotreba kreme takođe može biti znak manjka vitamina C u organizmu.

Infekcije

Budući da je vitamin C neophodan za cjelokupno zdravlje, kao i za zdravlje imunološkog sistema, njegov nedostatak može uticati na slabljenje imuniteta i brže i češće razvijanje prehlade, gripa i drugih infekcija.

Bonus video: