Za miran san: Uveče izbjegavajte ove namirnice

Namirnice koje jedete prije spavanja mogu prouzrokovati besane noći

30056 pregleda 23 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ukoliko imate problema sa spavanjem, možda biste trebali da dodatno obratite pažnju na ishranu i namirnice koje jedete neposredno prije odlaska u krevet.

Iako je opšte poznato da je kofein sastojak koji može da poremeti rutinu spavanja, pored njega namirnica čije se konzumiranje ne preporučuje u večernjim satima jeste paradajz.

Razlog leži u činjenici da paradajz može izazvati refluks kisjeline i druge probavne probleme, što može izazvati nelagodu i manje je vjerovatno da ćete se moći odmoriti i lako zaspati.

Luk je još jedna vrsta povrća koje može narušiti vašu probavu, jer stvara gasove dok se kreće kroz vaš sistem za varenje.

Taj gas utiče na pritisak u želucu, što može vratiti kisjelinu u jednjak, posebno kada ležite na leđima.

Osim što pazite šta jedete, dobra je ideja pratiti i unos alkohola, a posebno prije spavanja.

Takođe, bitno je zapamtiti da se kofein, koji ometa proces uspavljivanja i sprečava vas da utonete u dubok san, može naći u raznim jelima i pićima.

Dok je svima poznato da čaj, kafa i neka druga gazirana pića sadrže kofein, manje se zna da se kofein može se naći i u čokoladi i nekim lijekovima za ublažavanje bolova.

Nedostatak sna može imati veliki utjecaj na mentalno zdravlje, kao i na fizičko, a studije su pokazale da ljudi koji spavaju manje od 7 sati dnevno imaju tendenciju da dobiju više na težini i postanu gojazni što je dodatan razlog da obratite pažnju na svoje prehrambene navike.

Bonus video: