zaštita porasla na 80 odsto kada su majke bile vakcinisane

Studija: Vakcinacija protiv koronavirusa u trudnoći značajna za novorođenčad

Utvrđeno je da su vakcine protiv kovida-19 bile efikasne 61 odsto u spriječavanju hospitalizacija djece čije su majke bile vakcinisane tokom trudnoće

2749 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vakcinacija trudnica protiv koronavirusa može da pomogne u sprječavanju hospitalizacija novorođenčadi zbog kovida-19, posebno ako su buduće majke primile vakcinu kasnije u trudnoći, pokazalo je novo američko istraživanje.

Otkriće baca svjetlo na pitanje da li se prednosti vakcinacije tokom trudnoće odnose i na odojčad koja bi bila premlada da prime vakcinu, prenosi N1.

Naučnici nekoliko pedijatrijskih bolnica i američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) proučavali su djecu mlađu od šest mjeseci između jula 2021. i januara 2022.

Studija je analizirala podatke 379 hospitalizovanih odojčadi - 176 sa kovidom-19 i 203 koja su primljena zbog drugih problema.

Utvrđeno je da su vakcine protiv kovida-19 bile efikasne 61 odsto u spriječavanju hospitalizacija djece čije su majke bile vakcinisane tokom trudnoće.

Ta zaštita porasla je na 80 odsto kada su majke bile vakcinisane od 21. nedjelje trudnoće, pa nadalje do 14 dana prije porođaja. Efikasnost vakcinacija pala je na 32 odsto za bebe čije su majke vakcinisane ranije tokom trudnoće.

Autori studije upozorili su da procjene efikasnosti vakcina ranije u trudnoći treba tumačiti s oprezom zbog male veličine uzorka.

"Želimo da obezbijedimo zaštitu za mamu i za novorođenče. To bi učinili tako što bi trudnica, ako to poželi, bila vakcinisana", rekla je Dana Minej-Delman iz CDC.

Trudnice su pod povećanim rizikom od teškog oblika kovida-19, a zaraza kovidom tokom trudnoće može povećati rizik od prijevremenog porođaja, mrtvorođenosti i drugih mogućih komplikacija u trudnoći, prema CDC.

CDC preporučuje da se žene koje su trudne ili doje, ili sada pokušavaju da zatrudne ili bi mogle da zatrudne u budućnosti, redovno vakcinišu u skladu s važećim preporukama.

Prethodne studije su pokazale da vakcinacija protiv koronavirusa tokom trudnoće nije bila povezana sa prijevremenim porođajem ili nedovoljnom tjelesnom težinom novorođenčadi.