Odbacite ih odmah: Ove navike uništavaju zdravlje bubrega i srca

Svi imamo naviku da uzimamo tablete protiv bolova, ali nijesmo svjesni da to može biti štetno

53896 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koliko je zdravlje srca važno znamo svi, ali mnogi zaboravljaju kako bubrezi igraju veliku ulogu u našem zdravlju pa je prevencija bolesti najvažniji korak. Poželjno je promijeniti štetne navike, a cilj je prevenirati bolesti i održati tijelo zdravim. U nastavku pročitajte nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da zaštitite zdravlje.

Koristite više začina nego soli

Među smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije posebno se ističe ona o unosu kuhinjske soli.

Za zdravlje srca i krvnih sudova poželjno je unositi do 5 g (jedna čajna kašičica) soli dnevno. Prije svega umjesto industrijski prerađenih proizvoda koristite što više svježih, prirodnih namirnica, hranu solite “štedljivo“ i nastojte da so zamijenite zdravijim alternativama. Kuhinjsku so odlično će nadomjestiti začinsko bilje koje je bogato mineralima. Osim što fino oplemenjuje ukus jela, začinsko bilje sadrži brojne ljekovite sastojke koji jačaju imunitet i poboljšavaju probavu, piše ordinacija.hr.

Umjesto soli možete dodati origano, bosiljak, kopar, majčinu dušicu, ruzmarin, nanu, lovor, kadulju, kardamom, peršun, sjemenke celera, crni biber... Na ovoj promjeni će vam i srce biti zahvalno.

Pazite kako koristite tablete protiv bolova

Svi imamo naviku da uzimamo tablete protiv bolova, ali nijesmo svjesni da to može biti štetno. Iako nijesu štetni ako se koriste u malim količinama dugotrajno korištenje tableta protiv bolova, posebno u velikoj količini, štetno djeluje na tkivo i strukturu bubrega. Ljekovi mogu otežati dotok krvi u bubrege. Nova studija objavljena u magazinu New England Journal of Medicine otkriva da je u prosjeku oko 5000 slučajeva otkazivanja bubrega u Americi rezultat pretjeranog korištenja nekih ljekova protiv bolova. Savjet je da pripazite s potrošnjom ljekova, a pametno je o tome razgovarati i s ljekarom.

Prehlada se mora tretirati kao ozbiljno stanje

Stručnjaci objašnjavaju da nekliko puta godišnje svi patimo od obične prehlade, ali se pritom često ponašamo kao da se ništa ne događa, a upravo tako organizmu možemo nanijeti štetu. Prehlada koja se ne liječi može da podstakne tijelo da proizvodi mnogo antitijela, što je rizik za bubrege.

Ako morate u toalet – idite odmah

Nekada vam se dogodi da jednostavno morate da se strpite prije nego što odete da obavite fiziološke potrebe, međutim to nikako nije dobro za vaše bubrege. Ako to radite svakodnevno, svakako prestanite jer šteti zdravlju vaših bubrega. Zapamtite da je urin pun štetnih bakterija koje će u nekom trenutku pronaći put do bubrega i tu nastaje problem. Kad osjetite da morate u toalet, idite odmah!

Prestanite da pušite

Ako pušite samo nekoliko cigareta na dan – i to je previše, a do danas svi znamo koliko je duvanski dim opasan i za kardiovaskularno zdravlje. Kada pušite, proizvodi se kreatinin u tijelu koji će pronaći svoj put do bubrega i negativno na njih uticati. Sklonost cigaretama takođe pogoršava bolesti koje utiču na rad bubrega, poput dijabetesa i visokog pritiska, a pušačima češće treba dijaliza ili transplantacija bubrega, pokazala su istraživanja.

Sušene kajsije jedite rijetko

Kajsije su bogate vitaminom A i C kao i vlaknima, ali sadrže i velike količine kalijuma koje mogu štetiti zdravlju bubrega.

Sušene šljive, urme i datulje i grožđe

Ako već imate problema s bubrezima, stručnjaci savjetuju da ih jedete što manje jer i ovo voće sadrži puno kalijuma. Bolja su zamjena šljive, ali i ako nemate problema s bubrezima radije jedite svježe voće jer često sadrži puno manje šećera.

Dovoljno spavajte

San je izuzetno važan dio našeg zdravlja i nedovoljno sna neće omogućiti potreban odmor koji je potreban za regeneraciju cijelog organizma ali i bubrega. Prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu u Čikagu, osobe koje svaku noć odspavaju minimalno sedam sati imaju i 19 osto manje šanse da će se kod njih razviti bolest bubrega.

Tablete koje vam liječnik prepiše uvijek morate popiti do kraja

Puno je onih koji imaju groznu naviku da prestanu da piju antibiotike čim osjete da im je malo bolje, a nikako ne smije da se radi. Oni se piju s razlogom, a ako promijenite rutinu, to može da izbaci iz ravnoteže rad bubrega.

Bonus video: